11.8.11

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ: "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΩ"


-Είστε απογοητευμένος από την τηλεόραση;
-Είμαι απογοητευμένος γενικά από τη δημοσιογραφία, η οποία είναι μία γκόμενα που σε πικραίνει αλλά, όταν έρχεται και πλαγιάζεις μαζί της, σε βάζει πάλι στην εξάρτηση. Οι δημοσιογράφοι, αυτή τη στιγμή, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, χειραγωγούνται από συμφέροντα, είναι όμηροι- είτε είναι υπάλληλοι, είτε στελέχη-, γιατί θέλουν να ζήσουν.
-Εσείς γιατί το κάνετε;
-Εγώ έπρεπε να έχω φύγει, έχω τελειώσει την πασαρέλα μου, έχω 46 χρόνια στην πλάτη μου. Είμαι εύπορος, πρόλαβα και ρευστοποίησα τις επιχειρήσεις μου, πολύ πριν από την κρίση. Κανονικά θα έπρεπε να προσγειωθώ στα 62 μου χρόνια. Θεωρώ όμως πολυτιμότερο για μένα, ως κλου της καριέρας μου, να προσφέρω πέντε πράγματα το πρωί στο ραδιόφωνο, είτε φωνάζοντας, είτε παραληρώντας, είτε σχολιάζοντας, είτε αναλύοντας με το δικό μου τρόπο- γιατί εγώ είμαι παλαιοδεξιός, αλλά δεν είμαι κανίβαλος. Κοκαΐνη δεν παίρνω, αλλά καπνίζω. Το κάνω λοιπόν όλο αυτό και για την υστεροφημία μου, αλλά και επειδή είναι μία πολύ δύσκολη εποχή και θα πρέπει να στηρίξω όσο μπορώ μία αντίσταση που θα δυσκολέψει τη συνεργασία της κυβέρνησης με τις αγορές. Αυτό είναι κάτι που αφορά τα εγγόνια μου, τα δισέγγονά μου, τους διπλανούς μου, γιατί δεν μπορείς να είσαι ευτυχής με πολλούς δυστυχείς γύρω σου.
-Πως είναι να εργάζεστε σήμερα σε ένα κανάλι, στο Alter, στο οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις και υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών;
-Οι τεχνικοί που μιλάω μαζί τους, μου λένε ότι είναι απλήρωτοι αυτές τις μέρες (σ.σ η συνέντευξη έγινε την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου), ότι έπρεπε να πληρωθούν. Εγώ έχω μία πολύχρονη γνωριμία και σχέση με τον Κουρή, τον οποίο ξέρω καλά και εκτιμώ βαθύτατα. Λυπάμαι που υπάρχει αυτή η φουσκοθαλασσιά και αυτό το αδιερεύνητο ακόμα του «πως φτάσαμε ως εδώ;» αλλά ταυτόχρονα είχα προβλέψει, σε ανύποπτο χρόνο, την περίοδο που ήμουνα μιντιάρχης με πέντε εφημερίδες, δύο τηλεοπτικά μεσαία κανάλια, ένα ραδιόφωνο και μία εταιρεία δημοσίων σχέσεων-ένα γκρουπ 540 ανθρώπων-, ότι θα έρθει η στιγμή που θα έχουμε 2000 διαζύγια στο χώρο των media, με απολύσεις, απομακρύνσεις.
-Υπάρχει κίνδυνος να κλείσει το Alter;
-Αυτή την ώρα που μιλάμε, αυξάνονται οι πιθανότητες να διασωθεί.
-Εσείς πληρώνεστε κανονικά;
-Όχι, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Εγώ έχω μία πολύχρονη σχέση και φιλία με τον Νίκο τον Χατζηνικολάου και θα έλεγα πως, ό,τι και να γινόταν στην περίπτωση μου, εγώ θα ενίσχυα την ομάδα Χατζηνικολάου. Έζησα πολύ καλές στιγμές με αυτό το γκρουπ, με αυτούς που τρώγομαι κάθε μέρα και καταφέραμε έως τώρα να διατηρούμε μία θέση στο παμβρόμικο τσάμπιονς λιγκ της ελληνικής τηλεόρασης, που μπάζει από παντού.
-Παρακολουθείτε τηλεόραση;
-Βλέπω πολύ κινηματογράφο από παιδί. Από τηλεοπτικές εκπομπές, παίρνω μάτι απ όλες. Είναι τραγικό γιατί, επί μία ώρα, αναφέρονται τα επίσημα στοιχεία των πεινασμένων και, αμέσως μετά, υπάρχει το Master Chef που σου λέει «πρέπει να φας παπάκι με πορτοκάλι, το οποίο θα είναι μαριναρισμένο με σαφράν, με τρούφα γαλλική». Είναι τρεις μάγειροι οι οποίοι είναι καταπληκτικοί, ξέρουν τη δουλειά τους, και μία κυρία η οποία καταρρέει.
-Πως σας φαίνεται η Ευγενία Μανωλίδου;
-Βίδωσε. Είναι αξιόλογη, ξύπνια γυναίκα, τίποτα δεν είναι τυχαίο, γιατί δεν φτάνει να έχεις άντρα βουλευτή ή να είσαι πολύ καλή στο βιολί. Κάποια στιγμή πρόσεξα ότι είχε ένα ελαττωματάκι στο μάτι, το οποίο κατάφερε να προσαρμόσει στο φακό- ήταν το μόνο ψεγάδι, σε μία ωραία γυναίκα με τόσο ωραίο κορμί και πικάντικη φάτσα. Νομίζω ότι θα περπατήσει. Κάνει γρήγορες εναλλαγές, έχει καλές σχέσεις και θα κάνει ταμείο.
-Παλαιότερους παρουσιαστές εκπομπών, όπως είναι η Μενεγάκη, η Στεφανίδου, η Στάη, πως τις βλέπετε σήμερα;
-Η Μενεγάκη είναι καθηγήτρια δημοσίων σχέσεων με έδρα την Οξφόρδη, έχει κάνει είδηση ακόμη και το γεγονός ότι πάει στο σουπερμάρκετ, ακόμη και το ότι την πλησίασε κάποιος και ενδεχομένως αυτός ο κάποιος να παίζει κάποιο ρόλο στη ζωή της. Είναι μία πανέξυπνη κυρία η οποία με καλούσε κάποτε, κάθε φορά που έκανε πρεμιέρα, επειδή το ζώδιό μου- ο λέων- της έδινε την εντύπωση ότι θα έκανε μεγάλη τηλεθέαση. Με καλούσε και πίναμε μαζί καφέ στην πρεμιέρα, βρίσκοντας διάφορες αφορμές. Τώρα πλέον, έχει ένα συμβόλαιο το οποίο έχει ανανεώσει, είναι υπό γερμανική κατοχή και είναι μία πειθαρχημένη εργατοσκύλα- όπως ήταν και η Ρούλα, με την οποία έχουμε κάνει 365 εκπομπές μαζί.
-Τι εικόνα έχετε για τη Ρούλα;
-Το παλεύει. Είναι φίλη μου, είναι μία γυναίκα μεγάλης ψυχικής αντοχής, είναι παλιό σκαρί.
-Για τη Τατιάνα τι έχετε να πείτε;
-Η Τατιάνα είναι εφτάψυχη. Κάνει ένα πρόγραμμα, το ανανεώνει, παρακολουθεί ξένα προγράμματα, φέρνει μία φόρμα εδώ, του βάζει αλατοπίπερο, τη μία το κάνει πιο gossip, την άλλη το γυρίζει στο «Αξίζει να το ζεις» ή στο «αξίζει να το βλέπεις», στο οτιδήποτε. Λογικά, βλέπω να επιβιώνει, εξακολουθεί να είναι μία πολύ όμορφη κοπέλα, θα το παλέψει.
-Η Έλλη Στάη;
-Νομίζω ότι έκανε κακή επιλογή, κατά τη γνώμη μου ήθελε να κάνει ένα θεαματικό come back γιατί είχε μείνει πολύ καιρό έξω, είναι διακεκριμένη δημοσιογράφος και στα πολιτικά είναι πάρα πολύ καλή. Η κοπέλα δεν το έκρυψε ποτέ: Είναι ΠΑ.ΣΟ.Κ ή τουλάχιστον ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ πολύ γκραν μανιέ, πολύ ντραμ μπουί.
-Είχε λόγο να επιστρέψει;
-Όχι οικονομικό. Η Έλλη θα μπορούσε να φιλοξενείται όπου γούσταρε, σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές. Είναι ακόμη φρέσκια ή προσπαθεί ή προπονείται να είναι φρέσκια. Δεν εννοώ όμορφη- είναι όμορφη- εννοώ φρέσκο μυαλό, δεν έχει οξειδωθεί. Δυστυχώς διάλεξε λάθος καρέκλα στη δημόσια τηλεόραση, και μάλιστα επί ΠΑ.ΣΟ.Κ συνεργαζόμενου με την Τρόικα. Είναι σκληρή, θα το παλέψει, αλλά δεν θα το κερδίσει. Η δημόσια τηλεόραση είναι δεδομένη.
-Δεν θα θέλατε να συνεργαστείτε με το Mega κάποια στιγμή;
-Εγώ δεν κάνω για το Mega, είμαι Σπιναλογκάτος, δεν επιτρέπεται, εκείνοι δεν είναι πλέμπες. Εμάς μας λένε «υπόκοσμο» και το αποδέχομαι. Και να σας πω γιατί; Γιατί θεωρώ ότι ο υπόκοσμος της δημοσιογραφίας έχει μεγαλύτερη τιμή από αυτούς. Εμείς είμαστε υπόκοσμος, δεν είμαστε στον κόσμο που λεηλάτησε τη χώρα.
-Δεν σας αρέσει το δελτίο του Mega;
-Το δελτίο του Mega είναι ένα οστεοφυλάκιο ιδεών, νομίζεις ότι είναι μια προκρούστια κλίνη που κόβει και ράβει όπως θέλει τις ειδήσεις. Εγώ το παρακολουθώ, είναι η δουλειά μου, ούτε θα πω ότι συλλήβδην ο τάδε δημοσιογράφος του Mega λέει ανοησίες- προς Θεού. Αλλά, από την άλλη μεριά, υπάρχει η αίσθηση ότι, όποιον βρούν που έχει αντίθετη άποψη στα παράθυρά τους από αυτή της κυβέρνησης, τον βουτάνε από τη μούρη, τον πλακώνουν κάτω, τον κόβουν, τον ράνουν και τον αφήνουν μετά πεθαμένο. Το Mega στηρίζει την κρατούσα κατάσταση- και λυπάμαι που το λέω.
-Δίνετε την εντύπωση ενός σκληρού ανθρώπου.
-Υπάρχουν βράδια που καταρρέω, που κλείνομαι στην κουζίνα μου, που βλέπω τηλεόραση και το πρωί με παίρνει ο ύπνος. Κάθομαι τότε και κάνω μια κουβέντα με τον εαυτό μου «τι δουλειά έχεις εσύ, μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση; Αρκετά εργάστηκες, αύριο θα πάθεις κανά έμφραγμα. Επομένως, γιατί δεν το γλεντάς;». Καμιά φορά πιάνομαι να λέω από μέσα μου ότι είμαι τοξινομημένος, ότι είμαι πρεζάκιας, ένας άνθρωπος ο οποίος ζει από την ένταση. Μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να λέει και «τι έγινε άμα δεν πας ένα βράδυ στο δελτίο; Χέστηκε η Φατμέ στο Γενί τζαμί!». Ωστόσο, έρχεται ένας βιορυθμός από μέσα μου που με πειθαναγκάζει, που μου λέει «το κάνεις για να φαίνεσαι, για να είσαι μπροστά στο γυαλί, για να σου λέει ο κόσμος “τι καλή ατάκα ήταν αυτή που είπες”». Είναι ένα αέναο πράγμα που δεν καταλήγει πουθενά. Κατέληξα ότι είμαι ένας άνθρωπος που αισθάνεται τελειωμένος όταν δεν έχει ένταση και, πολλές φορές, αυτό καταντά ψυχασθενικό.
-Ο πρόσφατος θάνατος της μητέρας σας, σας έκανε να αναθεωρήσετε πράγματα;
-Αρκετά. Όταν πεθαίνουν οι γονείς σου σε αρκετά μεγάλη ηλικία και είσαι κι εσύ μεγάλος, αισθάνεσαι πιο κοντά σε αυτό που λέμε «να ξαποστάσεις», να ξεκουραστείς, να αναπολήσεις πράγματα, να τακτοποιήσεις σκέψεις και να φύγεις από τη μάχη γιατί, κακά τα ψέματα, η δημοσιογραφία είναι μάχη.
-Πόσων χρόνων ήταν η μητέρα σας;
-86 στα 87. Το τελευταίο καιρό, της έλεγα στο τηλέφωνο «δεν έχεις τίποτα, άστα αυτά, να πας να περπατήσεις» (συγκινείται). Η μάνα μου ήταν ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο τσακωνόμουνα πολύ, ήταν το ίδιο σκληρή και αυταρχική σαν και μένα, κλεινόμασταν σε ένα δωμάτιο και τα λέγαμε εδώ και πολλά χρόνια, από τον καιρό που πιάνω τον εαυτό μου να τη θυμάται σαν γυναικάρα με τακούνια μεγάλα. Ήταν ένας τύπος με τον οποίο μέναμε σε διάλογο 13 λεπτά και της έλεγα, μερικές φορές, «θέλω να τα ρευστοποιήσω όσα έχω και να τα φάω. Ας κάνω και εγώ ένα κομμάτι καλής ζωής και ας αφήσω μία σκατένια διαθήκη». Μου έλεγε «έχεις παιδιά!» και, στα 86 της, σηκωνόταν όρθια από την καρέκλα και μου έλεγε «απαράδεκτο αυτό που λες, έχεις παιδιά!». Εγώ το έκανα και επίτηδες, της τα έλεγα αυτά για να της γεμίζω τις μπαταρίες, να σηκώνεται όρθια και να πλακωνόμαστε (συγκινείται). Η Ευθυμία ήταν μία γυναίκα που, όταν ήμουνα παιδί, μου μιλούσε για την Γκρέις Κέλυ. Ήταν άτυχη και δυνατή ταυτόχρονα. Η μάνα μου έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη, την κήδεψα την Παρασκευή και, ο θάνατός της, με έβαλε στη σκέψη να τακτοποιήσω τη ζωή μου, να βρω έναν μέσο όρο.
-Η γυναίκα σας είναι η ισορροπία σας;
-Με τη γυναίκα μου έχουμε μία καταπληκτική σχέση, γιατί δεν κολλάει εύκολα ένας άνθρωπος σαν και μένα, ούτε υπακούει, ούτε ελέγχεται. Πιστεύω ότι με αγαπάει πολύ, υπάρχουν καλές πτυχές, έχει καταλυτικό ρόλο στη ζωή μου. Η Μαρία έχει κόντρα με τη μούχλα μου. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που δουλεύει όλη την ημέρα, ακολουθεί ένα ρολόι συγκλονιστικής πειθαρχίας και καταλήγει ένας σάκος που δεν θέλει να μιλήσει γιατί μίλαγε 20 ώρες πριν. Η Μαρία έχει κάποια πράγματα που μου έχουν κάνει εντύπωση και ίσως μου τα στειλε ο Θεός: Είναι φοβερά αναλυτική. Αλλά κάποιες στιγμές.
-Πόσα χρόνια διαφοράς έχετε;
-Είναι 34, είμαι 61 στα 62, μέτρα.
-Δεν αισθανθήκατε ποτέ άβολα για τη διαφορά;
-Πολλές φορές. Αλλά φρόντισε να το καλύψει καταπληκτικά. Εγώ εφαρμόζω μία θεωρία: Αν αγαπάς κάποιον, πρέπει να τον κάνεις να στηρίζεται στα πόδια του, όχι μόνο να τον βοηθάς απλόχερα. Έτσι λειτούργησα και με τη Μαρία.
-Δεν είναι και λίγο πατρική αγάπη;
-Ναι, είναι. Εγώ την γυναίκα μου την έχω ερωμένη μου, την έχω κόρη μου, την έχω σύντροφό μου. Είναι η διασκέδασή μου, είναι η ευθύνη μου, είναι η σύντροφος μου, είναι η μεγάλη μου αγάπη.
-Θέλετε να κάνετε παιδί μαζί;
-Πολύ. Αλλά αυτά τα θέματα δεν τα χειρίζονται οι άνθρωποι.
Δημοσίευση στο περιοδικό People, τον Φεβρουάριο του 2011.