9.8.11

ΜΑΡΙΟΣ ΙΟΡΔΑΝΟΥ: "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΙΟΝ ΚΑΝΕΝΟΣ"


Ο 35χρονος ηθοποιός που, στο παρελθόν, προβαλλόταν ως «ένας από τους ωραιότερους ζεν πρεμιέ που πέρασαν ποτέ από την τηλεόραση και το θέατρο», τα τελευταία χρόνια δίνει σπάνια συνεντεύξεις, είναι συνειδητοποιημένος με τη ζωή που έχει επιλέξει, έχει αλλάξει συνήθειες και αφήνει να μάθουμε γι αυτόν μόνο όσα κρίνει ο ίδιος ότι είναι αναγκαία για τη δημοσιότητα.
Φοράει τζιν παντελόνι, μαύρο πουλόβερ, είναι ψηλός, σχεδόν δύο μέτρα, πολύ γυμνασμένος, με μεγάλα φωτεινά πράσινα μάτια, τα μαλλιά του πιασμένα κότσο, ελαφρώς αξύριστος- με τις πρώτες λευκές τρίχες να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους- και, απ την αρχή της συνέντευξης μας, στην οδό Ηρακλείου που συναντηθήκαμε, ξεκίνησε να παίζει εναλλάξ στα δάχτυλά του ένα μικρό μολύβι και ένα στυλό. Μάλλον, από νευρικότητα. Είχαμε συνεννοηθεί από πριν σε ποια θέματα δεν θα ήθελε να αναφερθεί, όλα εκείνα που αφορούσαν την προσωπική του ζωή και που, στο παρελθόν, έγινε άθελά του εξώφυλλο. Άλλωστε, όπως μου είχε πει, «σπάνια δίνω συνεντεύξεις, θέλω να μιλάω μόνο όταν υπάρχει λόγος» και με παρακάλεσε να τηρηθεί η συμφωνία μας. Στη μία ώρα που ήμασταν μαζί με έκανε να πιστέψω πως, ό,τι έλεγε, ήταν και η πραγματικότητά του, αφέθηκε μετά στις απαντήσεις του, δεν είχε δεύτερες σκέψεις στις λέξεις του, καταλάβαινα πως «οι αντρίκιες συμπεριφορές» που μου είχε αναφέρει στο τηλέφωνο ήταν κομμάτι και της δικής του ιδιοσυγκρασίας, της μοναδικής του αλήθειας.  
-Είσαι κι εσύ τόσο αγριεμένος στη ζωή σου, όπως ο ήρωας που υποδύεσαι στο «Χωρίς όρια», που προβάλλεται από τον ΑΝΤ1;
-Έχω υπάρξει πολύ τσαμπουκαλεμένος στη ζωή μου, πολύ αγριεμένο νιάτο, χωνόμουνα σε πολλά πράγματα. Χωρίς φόβο. Είμαι άνθρωπος που, για τους δικούς μου ανθρώπους- για τη γυναίκα που έχω πλάι μου, για την οικογένειά μου και τους φίλους μου-μπορώ να δώσω τα πάντα, να χωθώ μπροστά, χωρίς να με νοιάζουν οι συνέπειες. Κατά καιρούς, έχω κάνει πολλά. Παλιά, άκουγα πολύ metal μουσική, ήμουνα σκληροπυρηνικός ροκάς, έμπλεκα σε καβγάδες, ήμουνα ταχυφλεγής.
-Έχεις δείρει κόσμο;
-Ναι, έχει τύχει κάποιες φορές. Χωρίς, όμως, να το έχω προκαλέσει ποτέ ο ίδιος.
-Ήσουνα ποτέ μπλεγμένος με ναρκωτικά, με αλκοόλ; Είχες ποτέ τέτοιες εξαρτήσεις;
-Όχι. Δεν έχω πιει ποτέ μου ουίσκι, βότκα, ούτε καν μπίρα. Δεν πίνω και το σιχαίνομαι. Πίνω μόνο χυμούς και νερό. Ναρκωτικά δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, γιατί δεν γουστάρω τις εξαρτήσεις. Γουστάρω την ελευθερία μου, θέλω να ζω ελεύθερος.
-Αισθάνθηκες ποτέ άβολα με την μεγάλη δημοσιότητα που είχες στα 22 σου χρόνια, τότε που προβαλλόσουν ως ο «νέος, ωραίος και sexy»;
-Ένιωθα ξένος με όλα αυτά. Εμένα με ενδιέφερε να κοιτάω μόνο τη δουλειά μου, να πηγαίνω στην παράστασή μου, να ανεβαίνω στη σκηνή, να φέρνω σε πέρας το ρόλο μου, να πηγαίνω μετά στο σπίτι μου και να νιώθω όμορφα με τον εαυτό μου. Το ίδιο επεδίωκα και όταν έπαιζα στην τηλεόραση. Εμένα δεν μου άρεσαν τα πέριξ- οι συνεντεύξεις, οι φωτογραφήσεις, η προβολή.
-Έφτασες ποτέ στα όρια της κατάθλιψης;
-Δεν θα το λεγα. Ωστόσο, πολλές φορές, άφηνα τον εαυτό μου να πιάσει πάτο για να αναδυθεί ξανά. Ήταν η περίοδος που αρπαζόμουν εύκολα, που ήμουν ευερέθιστος, που αντιδρούσα. Στο παρελθόν, είχα εφηβική αντιμετώπιση στα πράγματα και στους ανθρώπους, χωρίς όμως να προκαλώ τους άλλους. Μία πολύ μεγάλη αδυναμία της ζωής μου είναι και τα σκυλιά. Είχε τύχει, ας πούμε, πέρσι, μπροστά μου, δύο τύποι, να κακομεταχειρίζονται ένα πλάσμα. Εκεί δεν κρατήθηκα και τους άρπαξα, δεν καταλάβαινα τίποτα. Εκείνη τη στιγμή θεώρησα ότι πρέπει ο δυνατός να σέβεται τον αδύνατο, δεν μπορούσα να κάνω πίσω, έπρεπε να αντιδράσω. Αυτό έκανα πάντα.
-Έζησες ευτυχισμένα παιδικά χρόνια;
-Πολύ! Καμιά φορά, όταν έχω αϋπνίες το βράδυ, σκέφτομαι στιγμές από την παιδική μου ηλικία, εικόνες από τη ζωή μου στη Νέα Μάκρη και ηρεμώ.
-Γιατί έχεις αϋπνίες; Τι σε απασχολεί;
-Τις περισσότερες φορές δεν απασχολεί κάτι τη σκέψη μου, αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι είμαι πολύ ενεργητικός μέσα μου, έχω αρκετή δυναμική και θέλω να την εκτονώσω. Δυσκολεύομαι να περάσω στο στάδιο της χαλάρωσης, παρόλο που, τελευταία, δεν συμβαίνει συχνά.
-Έχεις ζήσει δύσκολες καταστάσεις στη ζωή σου;
-Πολλές. Κυρίως αφορούσαν περιπτώσεις υγείας δικών μου ανθρώπων, έχω δει φιλικά μου πρόσωπα να υποφέρουν, αλλά ήξερα από πριν ότι ο δρόμος της ζωής δεν θα ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Συνήθως, έχει πολλά αγκάθια.
-Σε απογοήτευσε που, για μία περίοδο, δεν ήσουν ανάμεσα στα «πρώτα ονόματα», όπως όταν ξεκίνησες;
-Δεν με απασχόλησε ποτέ αυτό. Δεν ένιωσα ούτε «πρώτο όνομα», ούτε «δεύτερο», ούτε τίποτα από όλα αυτά. Εμένα με ένοιαζε να κάνω ωραίες δουλειές και να συνεργάζομαι με ταλαντούχους και αξιοπρεπείς ανθρώπους, όπως είναι ο Στράτος Μαρκίδης τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα. Δεν έμπαινα ποτέ σε συγκρίσεις. Θα μου άρεσε μάλιστα αυτή η δουλειά πολύ παραπάνω, αν είχε να κάνει μόνο με το σανίδι του θεάτρου ή το τηλεοπτικό πλατό και όχι με όλα αυτά τα γύρω γύρω, τα πολλά λόγια. Εγώ θέλω να μιλάω με τις πράξεις μου. Δεν με νοιάζει καμία «καριέρα», ούτε τα λεφτά.
-Και πως ζεις οικονομικά;
-Είμαι αυτάρκης. Έμαθα να ζω με πολλά χρήματα, αλλά έμαθα να ζω και με λίγα. Και όταν ζω με τα λίγα, είμαι και πιο ευτυχισμένος. Έχω μεγαλώσει με αρχές και επειδή μου έχουν μάθει να ζω και με τα λίγα, εγώ μπορώ να ζω με τα ελάχιστα. Τα καταφέρνω μια χαρά.
-Ξέφυγες ποτέ, λόγω της μεγάλης δημοσιότητας που είχες στο παρελθόν;
-Κάποια στιγμή μπορεί και να καβάλησα το καλάμι, μέχρι που έσπασε, έπεσα και έφαγα τα μούτρα μου. Παρόλα αυτά, πιο πολύ με είχε ενθουσιάσει το γεγονός ότι ξεκίνησα με το Εθνικό θέατρο, ότι είχα γνωρίσει σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Αλέκο Αλεξανδράκη, το Θανάση Βέγγο, το Φούντα, τον Μιχαλακόπουλο, παρά όλα τα άλλα. Από την αρχή ήξερα ποιος είμαι, είχα αυτογνωσία.
-Θεωρείς ότι δεν χειρίστηκες στη συνέχεια καλά το όνομά σου;
-Χάλια! Εγώ έχω μάθει να ζω, δεν έχω μάθει να διαχειρίζομαι καταστάσεις. Ζω, βουτάω σ αυτό και δεν με νοιάζει τι ακολουθεί.
-Θα προτιμούσες να είχες κάνει άλλη δουλειά;
-Μωρέ, αυτό δεν είναι δουλειά. Περνάς καλά. Για την ψυχή σου το κάνεις.
-Ποιο ήταν το λάθος σου στο παρελθόν, σε σχέση με την καριέρα σου;
-Έχω κάνει πολλά λάθη! Ένα από αυτά τα λάθη ήταν τότε που έπαιζα τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, μου είχαν φέρει μία εικόνα αγίου, δεν είχα δει τι ήταν, υπέγραψα επάνω σαν να ήταν αυτόγραφο και το όλο θέμα είχε πάρει διαστάσεις. Και να φανταστείς, δεν είμαι άνθρωπος της θρησκείας. Κακώς με είχαν ταυτίσει κάποιοι με τον συγκεκριμένο ρόλο. Ένας ρόλος ήταν αυτό και τίποτα παραπάνω.
-Δεν πιστεύεις στο θεό;
-Όχι. Έχω τον προσωπικό μου θεό. Έχω τη δική μου προσωπική πίστη, τη δική μου συνείδηση, πράττω σύμφωνα μ αυτήν με βασική προτεραιότητά μου να μην πληγώνω τους συνάνθρωπους μου και, όσο περνάει από το χέρι μου, να τους προσφέρω ό,τι μπορώ. Θεός είναι η συνείδηση.
-Δεν επικαλείσαι αγίους ή την Παναγία, όπως πολλοί άνθρωποι;
-Όχι. Έχω βρεθεί σε πολλές άσχημες καταστάσεις στη ζωή μου, αλλά δεν έχω επικαλεστεί ποτέ. Από μικρός το είχα αυτό.
-Η καθημερινότητά σου τώρα πως είναι;
-Ξυπνάω νωρίς, γύρω στις 6 κάθε μέρα. Όταν έχω θέατρο ή κάποιο γύρισμα ασχολούμαι με αυτά, συνεργάζομαι τις υπόλοιπες μέρες με την οικογενειακή μας επιχείρηση για αρκετές ώρες, μετά πηγαίνω στο στούντιο όπου γράφω τη μουσική μου- έχω ήδη γράψει μουσική για την παράσταση «Νίτσε» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής. Είμαι επίσης χειμερινός κολυμβητής και πηγαίνω για κολύμπι τα σαββατοκύριακα μαζί με το κορίτσι μου και τον σκύλο μου, κάνω πολύ γυμναστική, πολεμικές τέχνες, ενώ μου αρέσει να κάνω πολλές βόλτες με τη μηχανή μου, ιδιαίτερα στο Σούνιο.
-Πόσο καιρό είσαι σε σχέση;
-Το κορίτσι αυτό είναι τόσο σημαντικό για μένα, που δεν θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο γι αυτό. Αυτό που πραγματικά αξίζει, το κρατάμε μέσα μας για μας. Είναι σημαντικό για μένα να έχω δίπλα μου εκείνον τον άνθρωπο που να τον γουστάρω και να μου βγάζει τον καλό μου εαυτό- και η συγκεκριμένη γυναίκα μου τον βγάζει. Ωστόσο, δεν ήμουνα πάντα σε σχέσεις. Έχουν υπάρξει και διαστήματα που ήμουν μόνος μου. Και είναι καλό να είσαι και μόνος για να αποστασιοποιείσαι, να είσαι έξω από τα πράγματα, για να τα βλέπεις μετά με πιο ψύχραιμο μάτι.
-Θέλεις να παντρευτείς; Να κάνεις οικογένεια;
-Θα ήθελα ένα παιδί, αλλά δεν πιστεύω πολύ στο θεσμό του γάμου.
-Είσαι πιστός στη σχέση σου;
-Ναι. Αλλά έχω υπάρξει και σε σχέσεις που δεν ήμουν πιστός. Αυτό, όμως, πρέπει να στο βγάζει κι ο άλλος, να στο εμπνέει.
-Ωραίος και sexy αισθάνθηκες ποτέ;
-(γελάει) Ωραία και sexy θα πεις μια γυναίκα. Τον άντρα δεν θα τον πεις ούτε ωραίο ούτε άσχημο. Tον άντρα θα τον κρίνεις- ακόμη και από την όψη του- κατά πόσο πατάει στα πόδια του. Εμένα δεν με συγκινεί αν θα με πουν «ωραίο» επειδή με είδαν σε μια σειρά στην τηλεόραση. Το γυαλί είναι ένα κούφιο πράγμα. Αν μπεις σ αυτή τη διαδικασία, θα είσαι σαν γιαουρτάκι του σούπερ μάρκετ, σε τρώνε, σε πετάνε. Εγώ δεν θέλω να είμαι προϊόν κανενός κερατά. Θέλω να είμαι προϊόν μόνο του εαυτού μου. 
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Down Town, τον Απρίλιο του 2011.(Δες επίσης ανάρτηση στο blog συνένετυξής του με τίτλο "Δεν με ενδιαφέρει να αρέσω" που δημοσιεύθηκε στο Down Town τον Οκτώβριο του 2007).