11.8.11

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: "ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ"


Η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, φωτογραφίζεται μαζί με την 19χρονη κόρη της Ζωή- Ηλέκτρα, στο σπίτι τους στα Πατήσια.
Στο σπίτι της πρώην υπουργού, στα Πατήσια, η 19χρονη κόρη της Ζωή Ηλέκτρα έχει στολίσει από τα τέλη Νοεμβρίου το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αφού, όπως λέει η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας, «τα Χριστούγεννα είναι από τις αγαπημένες μας γιορτές». «Είναι υπέροχο να πηγαίνουμε με τη μαμά βόλτες σε μαγαζιά, να βλέπουμε στολισμένες τις βιτρίνες», συμπληρώνει χαμογελώντας η κόρη της Ζωή- Ηλέκτρα. Μετά την περιπέτεια που είχε με την υγεία της πριν από δύο χρόνια- το Χειμώνα του 2008- και είχε συγκλονίσει όλους τους έλληνες με το σθένος της, σήμερα, δυνατή, ζωντανή, γεμάτη πείσμα και όρεξη για να προσφέρει, η ευρωβουλευτής δεν σταματάει να εισπράττει την αγάπη του κόσμου «σαν δώρο, σαν κάτι το πολύτιμο». «Ήμουν και είμαι πάντα δίπλα στους πολίτες», λέει στο people την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η φωτογράφησή της.
-Ποια είναι τα πιο ωραία Χριστούγεννα που έχετε ζήσει, κυρία υπουργέ;
-Όταν γεννήθηκε η Ζωή-Ηλέκτρα. Η κόρη μου γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου και εγώ βγήκα από την κλινική την επομένη των Χριστουγέννων. Εκείνη τη χρονιά είχα περάσει τη μέρα των Χριστουγέννων μέσα στην κλινική, αλλά με το μωρό στην αγκαλιά μου. Ήταν κάτι που επιθυμούσα πολύ, πάντα ήθελα να γίνω μάνα, γιατί αγαπάω πολύ τα παιδιά.
-Πια είναι η πιο έντονη ανάμνηση που έχετε από την κόρη σας;
-Είναι πολλά. Θα σας φέρω ορισμένα παραδείγματα: Η κόρη μου είναι ένα παιδί που δεν επηρεάστηκε ποτέ από άλλα παιδιά που βρίζουν, που μεταχειρίζονται άσχημα ορισμένες λέξεις. Κάθε φορά που μου έλεγε «τα παιδιά, οι συμμαθητές μου, βρίζουν στο σχολείο, λένε διάφορα», εγώ τη ρωτούσα «δηλαδή; Τι λένε;». «Δεν θα σου πω», μου απαντούσε, «γιατί θα γίνω σαν αυτούς. Δεν μπορώ να τις πω αυτές τις λέξεις». Σκεφτείτε ότι δεν χρησιμοποιεί καν τον ενικό, αν δεν το έχει συνεννοηθεί με τον συνομιλητή της και αν δεν τον ξέρει αρκετά καλά.
-Τη μεγαλώσατε αυστηρά;
-Όχι αυστηρά, αλλά με συγκεκριμένες αρχές. Να σας πω κάτι: Όταν αυτά που λες με αυτά που κάνεις συνάδουν, τότε το παιδί δεν έχει πρόβλημα. Τα προβλήματα με τα παιδιά μας ξεκινούν όταν άλλα λέμε και άλλα κάνουμε, όταν άλλα προσπαθούμε να τους διδάξουμε και άλλα γίνονται στην πράξη.
-Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε στο μεγάλωμά της;
-Ελάχιστες. Η Ζωή- Ηλέκτρα ήταν εύκολο, καλό παιδί. Κάποιες φορές ψιλογκρίνιαζε για διάφορα πράγματα, αλλά ποτέ δεν μου δημιούργησε μεγάλες δυσκολίες.
-Την περίοδο που ήσασταν υπουργός Παιδείας- από το 2004 μέχρι το 2007- και γίνονταν όλες αυτές οι διαμαρτυρίες, πως το αντιμετώπιζε η κόρη σας;
-Μία φορά ήτανε στο σπίτι και άκουσε κάποιον στην τηλεόραση να μιλάει άσχημα για μένα. Την είδα αγριεμένη και την άκουσα να λέει «αν σε είχα στα χέρια μου, θα σου έλεγα που μιλάς έτσι για τη μαμά μου». Της εξήγησα ότι αυτά γίνονται συνήθως, ο κόσμος σχολιάζει από την τηλεόραση, το κακό δημιουργεί είδηση, πολλές φορές τα πράγματα διογκώνονται, γιατί στην πολιτική αποκτάς φίλους αλλά και αντιπάλους.
-Θα προτιμούσε να είστε στο σπίτι και να κάνετε μία συνηθισμένη δουλειά, από το να ασχολείστε τόσο ενεργά με την πολιτική;
-Όχι. Το μόνο που μου λέει κάποιες φορές είναι «μαμά μου λείπεις!» αλλά, μόλις φτάνω στο γραφείο, την παίρνω τηλέφωνο για να είναι βέβαιη ότι έφτασα καλά. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ταξιδεύω για να πάω στις Βρυξέλλες, στο ευρωκοινοβούλιο. Είμαι βέβαιη ότι αισθάνεται υπερήφανη που η μαμά της είναι δημόσιο πρόσωπο, που έχει υποστηρίξει ορισμένα πράγματα σταθερά και έχει καταφέρει και κάποια άλλα, τόσα χρόνια στη δημόσια ζωή.
-Της λείπει η παρουσία του πατέρα της μέσα στο σπίτι;
-Όχι. Άλλωστε, μπορεί και βλέπει τον πατέρα της όποτε θέλει. Του τηλεφωνεί πολλές φορές, έχουν συχνή επικοινωνία, άριστη σχέση.
-Υπήρξε περίοδος στη ζωή σας που ερχόταν σε προτεραιότητα η καριέρα σας και, σε δεύτερη μοίρα, η προσωπική σας ζωή;
-Δεν δέχομαι αυτό το δίλημμα. Νομίζω ότι μπορεί να έχει κάποιος και τα δύο, έχει δικαίωμα και στα δύο: Και στην οικογένεια, αλλά και στο να είναι καλός στη δουλειά του.
-Η καθημερινότητά σας τώρα πως είναι;
-Όπως και οι άλλοι συνάδελφοι ευρωβουλευτές, λείπω στο Στρασβούργο, στις Βρυξέλλες- ή και σε άλλες περιοχές-, όπου έχουμε συνεδριάσεις. Φεύγω από την Αθήνα το πρωί της Δευτέρας και επιστρέφω εδώ το βράδυ της Πέμπτης. Το Σαββατοκύριακο μελετώ και προσπαθώ να βρίσκω και λίγο χρόνο για να ξεκουράζομαι.
-Συνεχίζετε να κολυμπάτε;
-Πολύ! Παλιά ήμουνα και χειμερινή κολυμβήτρια, τώρα δεν προλαβαίνω. Το Καλοκαίρι όμως κολυμπάω πολύ.
-Τι σας λένε οι συνάδελφοι σας στο ευρωκοινοβούλιο για την ελληνική οικονομία;
-Στην αρχή, ήταν πολύ δυσάρεστη η κατάσταση. Ό,τι και να συζητούσες, ακόμη και το πιο άσχετο θέμα, ξαφνικά άρχιζαν να λένε για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Περάσαμε δύσκολες μέρες και ακόμη, σε ορισμένες, περιπτώσεις συνεχίζουμε να περνάμε για κάποια ζητήματα. Όσοι έχουν γνώση των πραγμάτων ξέρουν ότι η οικονομική αυτή κρίση είναι αποτέλεσμα της συνάντησης δύο παραγόντων: Μιας μακροχρόνιας άρνησης της πλειοψηφίας του πολιτικού συστήματος να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές- κάτι που άλλοι έκαναν για περισσότερο από 30 χρόνια-, αλλά και της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
-Τον τελευταίο καιρό έχετε εισπράξει μεγαλύτερη αγάπη από τον κόσμο, μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχατε αντιμετωπίσει με το πόδι σας;
-Το πρόβλημα υγείας έδωσε την ευκαιρία να εκφραστεί δημόσια μία μεταμέλεια αφού, μέσω ορισμένων διαδικασιών, δεν εξελέγην το 2007. Ωστόσο θέλω να σας πω ότι πολύ πριν, είχα πάρει χιλιάδες επιστολές μεταμέλειας από Νεοδημοκράτες και άλλες τόσες από ανθρώπους που ήταν αριστεροί ή ΠΑ.ΣΟ.Κ, οι οποίοι μου έλεγαν «αν το ξέραμε, θα μεταφέραμε τα δικαιώματα μας για να σας ψηφίσουμε». Αυτό, για μένα, ήταν πολύ συγκινητικό γιατί κατάλαβα ότι ο κόσμος αναγνώρισε μία ουσιαστική προσπάθεια για πραγματική μεταρρύθμιση.
-Τώρα πως είναι η κατάσταση της υγείας σας;
-Καλά. Δεν έχω πολύ χρόνο να περπατάω- γιατί ακόμη και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υπάρχει ένα ειδικό σκούτερ με το οποίο κυκλοφορώ-, αλλά θέλω το Καλοκαίρι να περπατήσω περισσότερο και να ασκηθώ, να μου δοθεί περισσότερος χρόνος. Ακούστε, ο κόσμος που συναντώ δεν με βλέπει ως «έναν συμπαθή ασθενή», μου μιλάει για πολιτικά θέματα και κατανοεί ότι έχω βάλει και εγώ ένα λιθάρι.
-Η κόρη σας πως αντιμετώπισε το πρόβλημα υγείας σας;
-Πολύ καλά. Πάρα πολύ καλά. Το αντιμετώπισε με σοβαρότητα, με αγάπη, με προσπάθεια. Μετά διαπίστωσα ότι διάβαζε ακόμη και βιβλία για το πρόβλημα που είχα. Με εξέπληξε με τις γνώσεις της. Το βλέπω ότι με αγαπάει, το νιώθω, την αισθάνομαι και με αισθάνεται βαθιά (συγκινείται).
-Έχετε αναθεωρήσει σχέσεις σας με ανθρώπους μετά από αυτό που ζήσατε με την υγεία σας;
-Όλους τους ανθρώπους τους είχα ήδη κατατάξει.
-Προτεραιότητες;
-Προσπαθώ να κοιτάω λίγο περισσότερο τη Μαριέττα. Όταν είχαμε ξανακάνει μαζί συνέντευξη την περίοδο που ήμουνα υπουργός σας, είχα πει ότι «κοιμάμαι τρεις ώρες κάθε μέρα». Τώρα κοιμάμαι λίγο περισσότερο (χαμογελάει). Είμαι ένας άνθρωπος που εργάζεται στοχευμένα, συγκεκριμένα, και θέλει να βλέπει αποτελέσματα. Αυτό έκανα πάντα και αυτό συνεχίζω να κάνω και τώρα στο ευρωκοινοβούλιο.
-Άξιζε η προσπάθεια με όλα όσα έχετε ζήσει στην πολιτική;
-Άξιζε τον κόπο. Υπήρξε αντίσταση των συντηρητικών κύκλων που, εκτός από συντηρητικοί, είχαν και πολιτικά συμφέροντα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι προηγηθέντες από μένα υπουργοί δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τη στρατηγική της Λισσαβόνας και να φέρουν στο επίπεδο που πρέπει την ανώτατη εκπαίδευση, μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
-Είστε μοναχικός άνθρωπος;
-Δεν ξέρω αν είμαι μοναχικός άνθρωπος. Ένα είναι σίγουρο: Ακόμη και μόνη μου μπορώ να βρίσκω πράγματα να κάνω. Δεν στενοχωριέμαι. Ακούω τη μουσική μου, βλέπω ταινίες που μου αρέσουν, διαβάζω βιβλία, σκέφτομαι. Ποτέ δεν δυσκολεύτηκα. 
Δημοσίευση στο περιοδικό People, τον Δεκέμβριο του 2010.