15.10.16

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΖΑΣ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΥ MR. WORLD



Ο 26χρονος Ηρακλής Κόζας ήταν το μοντέλο που εκπροσώπησε την Ελλάδα στη φετινή διεθνή διοργάνωση του Mr. World, έπειτα από τέσσερα χρόνια απουσίας της Ελλάδας από το διαγωνισμό.
Η Τρίτη 19η Ιουλίου ήταν μία σημαντική μέρα για την καριέρα του Ηρακλή Κόζα στο modeling αφού, έχοντας τον τίτλο του ωραιότερου Έλληνα για το 2016, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ομορφιάς Mr. World που φέτος έγινε στο Southport της Μεγάλης Βρετανίας. Εκείνος βρισκόταν στη βρετανική πόλη, κοντά στο Μάντσεστερ, από τις 8 Ιουλίου, αφού θα έπρεπε και τα 48 μοντέλα από πολλές χώρες του κόσμου να περάσουν απ’ τις δοκιμασίες που προβλέπονταν από τους κανονισμούς, ώστε να επιλεχθούν οι 5 πρώτοι -οι λεγόμενοι fast track winners- από τους συνολικά 10 που θα συναγωνίζονταν για τον τίτλο του πιο ωραίου άνδρα στον κόσμο. Μέχρι τότε είχε αφοσιωθεί στο στόχο του που ήταν μόνο η πρωτιά: καθημερινή γυμναστική, καθόλου ξενύχτια, εξειδικευμένη διατροφή. «Το κύρος του διαγωνισμού είναι πολύ μεγάλο και η ευθύνη που είχα άλλη τόση απέναντι στην Ελλάδα, η οποία είχε απουσιάσει τέσσερα χρόνια από το διαγωνισμό. Σκεφτείτε ότι δεν μας φώναζαν ποτέ με το όνομά μας, αλλά με εκείνο της χώρας μας. Στα Mr. World δεν ήμουν ο Ηρακλής, αλλά ο “Greece”, οπότε όφειλα να κάνω το καλύτερο για την πατρίδα μου, ώστε να αναδείξω το ελληνικό κάλλος», μου εξηγεί. 
Ο διαγωνισμός έγινε στο Southport Theater and Convention Center και θυμάται πως εκείνη τη μέρα βρισκόταν στο χώρο του Venue από τις 9 το πρωί για τις πρόβες, τα χορευτικά και την προετοιμασία των catwalk με την τοποθέτηση των καμερών και τις απαραίτητες σκηνοθετικές οδηγίες, σε μία μεγάλη παραγωγή 200 ατόμων που θα αναμεταδιδόταν σε περίπου 100 χώρες τηλεοπτικά. Μέχρι τότε, το πρόγραμμα του ήταν εξαντλητικό. «Ξυπνούσαμε κάθε μέρα στις 6:30 το πρωί, ακολουθούσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής ενώ συμμετείχαμε και στις καθοριστικές για την πορεία μας στο διαγωνισμό δοκιμασίες, οι οποίες περιλάμβαναν τρέξιμο σε αμμόλοφους, κολύμπι -σε συγκεκριμένους χρόνους- μέσα σε πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, γκολφ, αγώνες στη γέφυρα του Southport, προπόνηση από αξιωματικό των Ειδικών Δυνάμεων με ιδιαίτερα σκληρές γυμναστικές ασκήσεις. Υπήρχαν κάποιοι που δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν ένα τόσο πειθαρχημένο πρόγραμμα και τα παρατούσαν. Το γεγονός, όμως, ότι ο πατέρας μου είναι στρατιωτικός ίσως να βοήθησε στο να μην εγκαταλείψω κάποια από όσα δύσκολα μας υπέβαλλαν και να είμαι ανθεκτικός. Σε αυτό ίσως να συνέβαλε και το γεγονός ότι υπήρξα ποδοσφαιρικής αλλά και αθλητής στίβου, προτού ασχοληθώ με το modeling, κι έτσι όλο αυτό ήταν για μένα απλά κομμάτι ενός απαιτητικού αγωνιστικού προγράμματος», λέει.

Πολλές φορές ένιωσε πως θα μπορούσε να ήταν εκείνος ο νικητής -τα προγνωστικά τον έφερναν στους τρεις πρώτους, ενώ ήταν πολύ κολακευτικά και τα σχόλια που του έκανε η διοργανώτρια του διαγωνισμού, Julia Morley, που προέβλεψε πως τα επόμενα χρόνια «ο Ηρακλής θα κάνει πολλά στο χώρο της μόδας»-, ωστόσο, τελικά, δεν κατάφερε να βρεθεί στην τελική δεκάδα που θα αναδείκνυε τον Mr. World. Αυτό, λέει, ήταν κάτι που είχε διαισθανθεί μόλις ανακοινώθηκε πως ο Κενυάτης, ένα από τα αουτσάιντερ, βρέθηκε στην έκτη θέση μεταξύ των φιναλίστ, παρόλο που το κοινό φώναζε συνεχώς «Greece». Ωστόσο, ο Ηρακλής, με βάρος 78 κιλά και ύψος 1.80, δεν θεωρεί «αδικία» την τελική νίκη του Ινδού εκπροσώπου. «Ο Rohid Khandelwal, Mr. World 2016, είναι ένα εξαιρετικό παιδί και ένα από λίγα άτομα που έκανα παρέα στο διαγωνισμό. Άξιζε να κερδίσει, όσο όμως άξιζα κι εγώ. Αλλά, ναι, πιστεύω πως θα μπορούσα να πετύχω κάτι παραπάνω, αφού, σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύει ο κόσμος, αυτό που μετράει περισσότερο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, δεν είναι τόσο η εμφάνιση -όλοι, άλλωστε, διαθέτουν ένα ωραίο σώμα για να βρίσκονται σε αυτές τις μεγάλες διοργανώσεις- όσο η προσωπικότητα και η επικοινωνία που έχεις με τα media και τους εκπροσώπους άλλων χωρών, το πόσο φιλικός είσαι, πόσο ανταγωνιστικός και πόσο διατεθειμένος να συμμετάσχεις στο μέλλον σε μεγάλες φιλανθρωπίες».
Θυμάται πως η ωραιότερή του στιγμή στο διαγωνισμό ήταν όταν του ζητήθηκε να παρουσιάσει κάτι χαρακτηριστικό από τη χώρα του, και εκείνος επέλεξε να χορέψει το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας μπροστά στους κριτές και στους συνυποψηφίους του, με μία ελληνική σημαία κρεμασμένη πίσω του. «Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα πως όλα αυτά που αγγίζουν εμάς, αφορούν και πολλούς άλλους λαούς. Όλοι με χειροκρότησαν και πολλοί ξεκίνησαν να μου ζητάνε πληροφορίες για την Ελλάδα, πού θα μπορούσαν να πάνε διακοπές, για τη Μύκονο, την Κρήτη, την Ακρόπολη. Οι πολιτικές ερωτήσεις απαγορεύονταν κι έτσι, στη συνέχεια, οι κριτές περιορίστηκαν στο να με ρωτήσουν ποια θεωρώ πως είναι τα δύο highlight της ζωής μου. Ξεχώρισα τη γέννηση του γιου του αδελφού μου, Ηλία, του ενός έτους σήμερα Αρθούρου, που ήρθε στον κόσμο και μου άλλαξε τη ζωή αφού τον θεωρώ και δικό μου παιδί, και το σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα που είχα στα 15 μου, στις Σέρρες, τον τόπο καταγωγής μου. Διάλεξα δύο εντελώς αντίθετα μεταξύ τους γεγονότα για να δείξω πως η καθημερινότητά μας μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα: και χαρές και λύπες».
Αισθάνεται τυχερός που έδωσε συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα κατά τη διάρκεια του Mr. World, χαρακτηρίζοντας τον «the god from Greece» και λέει πως δεν θα ξεχάσει ποτέ τα κολακευτικά σχόλια που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους του NBC, του SKY και του BBC, όχι τόσο για την εξωτερική του εμφάνιση, όσο για το επικοινωνιακό του χάρισμα και την πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, κάτι που συνέβη με ελάχιστα μοντέλα. «Πέρα από κάποιες συζητήσεις που είχα για μελλοντικές μεγάλες συνεργασίες στο modeling από διεθνείς οίκους με έδρα το Παρίσι και το Μιλάνο, που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, θεωρώ σημαντικό που με προσέγγισε κάποιος παραγωγός στο after party του διαγωνισμού για να μου προτείνει να συμμετάσχω σε μία κινηματογραφική ταινία με διεθνές cast. Και δεν σου κρύβω πως αυτό είναι κάτι που πάντα σκεφτόμουν αφού η υποκριτική συμπεριλαμβάνεται στα όνειρά μου, γνωρίζοντας πως, κάποια στιγμή, το modeling θα έχει ημερομηνία λήξης για μένα. Είμαι σε συζητήσεις για πολλά και αισθάνομαι πολύ τυχερός, γιατί ο διαγωνισμός μου άνοιξε σημαντικές πόρτες και μου έδωσε καλές ευκαιρίες για το μέλλον».
Ωστόσο, το κυνήγι της καριέρας τα τελευταία χρόνια που βρίσκεται στη μόδα, νιώθει πως δεν του στέρησε κομμάτια της προσωπικής του ζωής. Αντίθετα, νιώθει χορτασμένος από πολλά. «Έχω κάνει όσα θα ονειρευόταν κάθε νέος της ηλικίας μας –ίσως και περισσότερα. Αλλά πάντα ακολουθούσα το μέτρο. Είμαι χορτασμένος πια και από διασκεδάσεις, και από γυναίκες, και από sex. Ποτέ δεν είχα θέμα, άλλωστε, με το ερωτικό κομμάτι, γιατί συνήθως ό,τι έβαζα στόχο το είχα –έχω κάνει διάφορα σ’ αυτό τον τομέα που δεν λέγονται δημόσια. Ναι, είναι τύχη που θεωρούμαι “ωραίος”, γιατί δεν το επιδίωξα ποτέ, αλλά δεν θέλω να μένω μόνο σ’ αυτό. Δεν έχω απωθημένα πουθενά, γι’ αυτό και τώρα εκείνο που έχει προτεραιότητα για μένα είναι η καριέρα μου και να καταφέρω να κάνω σημαντικά βήματα στην πορεία μου ώστε να εξελιχθώ και ως άνθρωπος, να δημιουργήσω τις βάσεις για να δημιουργήσω μία υγιή οικογένεια στο μέλλον. Άλλωστε, έχω πάρει και το πτυχίο μου στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο Μακεδονία πριν από τρεις μήνες, οπότε πάντα έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως, αν κάτι πάει στραβά, ίσως γίνω τελικά ένας καλός οικονομολόγος». 
Δημοσίευση στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" (ένθετο "Thema People"), τον Αύγουστο του 2016. Φωτογραφίες: Πάνος Γιαννακόπουλος (Studio Αμύντα 13).