15.10.16

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΙΚΟΥΔΗ: "ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ"



Τη στιγμή που μιλάμε βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για εμφανίσεις. «Όλο αυτό που μου συμβαίνει με τον κόσμο, είναι πολύ όμορφο!», ξεκινά να μου λέει, ενώ μου αναφέρει πως το νέο της video clip «Πιράνχας», πάει πολύ καλά στο you tube, κάτι που την κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη. «Αυτό δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη, χτίζεται λιθαράκι λιθαράκι κι εγώ όλο αυτό που βιώνω τώρα το προσπαθώ εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Είμαι ευγνώμων!».
-Ποια είναι η απάντηση στο «ποια Στικούδη»;
-Η Κατερίνα και η Στικούδη πάνε μαζί. Απλά, μερικές φορές, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχουμε τις καλές και τις κακές μας μέρες, τις καλές και τις δύσκολές μας πλευρές, δύο διαφορετικούς εαυτούς, γι’ αυτό και μέσα από τα τραγούδια μου εκφράζομαι αναλόγως. Άλλες φορές είμαι πιο ρομαντική, άλλες πιο επιθετική.
-Τι σου βγάζει τον καλό και τί τον κακό σου εαυτό;
-Τον καλό μου εαυτό μού τον βγάζουν οι φίλοι μου, οι κολλητοί μου, όταν μαζευόμαστε παρέα και περνάμε ωραία. Τον κακό μου εαυτό μού τον βγάζουν το ψέμα και η ειρωνεία.
-Μετανιώνεις για παρορμητικές σου αντιδράσεις, ιδιαίτερα μέσα από τα social media;
-Δεν έχει νόημα να μετανιώσω ή όχι για κάτι. Αυτό είμαι! Είναι και αυτό μέρος του εαυτού μου –αν και προσπαθώ να αυτοσυγκρατούμαι. Θέλω να είμαι ευγενική. Ναι, κανά δυο φορές έχει τύχει να απαντήσω αναλόγως δημόσια αλλά αυτό έχει να κάνει και με το τι διαβάζω ή τι σχολιάζεται, το οποίο μπορεί να με αφορά προσωπικά. Γενικότερα, πάντως δεν ασχολούμαι.
-Είσαι γυναίκα-μαγκάκι;
-Μάλλον.

-Έτσι ήσουν από παιδί;
-Πάντα ήθελα να είμαι ανεξάρτητη. Να έχω τη δουλειά μου, το δικό μου εισόδημα, να πραγματοποιώ τα όνειρά και τους στόχους μου, να έχω την ευθύνη της εικόνας μου.
-Όσοι σε γνωρίζουν ξέρουν πως στην καθημερινότητά σου είσαι πολύ σεμνή. Από πού πηγάζει ο τόσο σέξι εαυτός σου στη δημόσιά σου εικόνα;
-Δεν είμαι επί τούτου σέξι, γίνομαι σέξι μέσα από ένα concept που στηρίζει ένα τραγούδι ή ένα project επάνω στη σκηνή ή σε κάποιο video clip. Όταν πηγαίνω στο σινεμά ή στο περίπτερο πάω όπως κάθε κορίτσι της ηλικίας μου, δεν θα γίνω υπερπαραγωγή! Όλα, ωστόσο, έχουν να κάνουν με το πώς βλέπει ο άλλος ότι είσαι. Συνήθως, όταν κοιτάς ένα σέξι video clip ή μία κάπως προκλητική τραγουδίστρια στη σκηνή, το μυαλό κάποιων ανθρώπων πηγαίνει σε διάφορες άλλες σκέψεις, πως μπορεί να υπάρχει και μία ευκολία σε άλλα πράγματα, κάτι που θεωρώ λάθος. Εγώ, για παράδειγμα, αισθάνομαι πολύ τυχερή στην προσωπική μου ζωή, δεν έχει τύχει ποτέ να πειραματιστώ, πάντα είχα μακροχρόνιες σχέσεις και δεν μου άρεσαν ποτέ οι σχέσεις της μιας βραδιάς.
-Σε ποιες φάσεις της ζωής σου είσαι συντηρητική;
-Σε όλες! Όταν, ωστόσο, ανεβαίνω στο stage, όπως συνέβη πριν λίγο καιρό στα Mad Awards, που θεωρώ ιδιαίτερη τιμή μου που έκλεισα τη βραδιά, νιώθω πολύ διαφορετικά, πιο απελευθερωμένη. Ως χαρακτήρας, όμως, είμαι πολύ προσγειωμένη, πολύ οργανωτική, θέλω να ελέγχω τα πάντα, τι σκέφτομαι, τι κάνω, τι λέω, σε αντίθεση με τη στιγμή που ανεβαίνω στη σκηνή όπου εκεί λειτουργώ αλλιώς. Από τότε που ξεκίνησα στο τραγούδι ήθελα πάντοτε να κάνω αυτό που μου αρέσει, αυτό που με εκφράζει –αυτός είναι ο στόχος μου. Είμαι πολύ τυχερή που κάνω μία δουλειά, η οποία μου αρέσει τόσο πολύ!
-Αν χρειαστεί να προκαλέσεις θα το κάνεις για να εξυπηρετήσεις τη δουλειά σου;
-Είναι σχετικός ο όρος «πρόκληση». Εγώ κάνω αυτό το οποίο με εκφράζει, που υπηρετεί την εκάστοτε δουλειά μου και μου αρέσει. Προσωπικά, ως καλλιτέχνης, δεν θεωρώ ότι προκάλεσα ποτέ!
-Υπάρχουν μέρες που να ξυπνάς και να νιώθεις άσχημη;
-Υπάρχουν μέρες που ξυπνάω και δεν νιώθω καλά. Όπως όλοι μας. Μπορεί να είμαι κουρασμένη, μπορεί να μην έχω καλή διάθεση, μπορεί η ψυχολογία μου να είναι περίεργη.
-Αφήνεις τους άλλους να το καταλάβουν όταν δεν είσαι καλά;
-Είμαι πολύ εξωστρεφής. Δεν κρατάω πολλά για τον εαυτό μου. Είτε είμαι καλά είτε όχι, θέλω να μεταφέρεται στους ανθρώπους που έχω δίπλα μου, στους φίλους μου. Για μένα αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο στη μελαγχολία. Επίσης, σε ό,τι δυσκολία αντιμετωπίζω, με βοηθάει πολύ και η καθημερινή γυμναστική, μου προσφέρει ψυχική ανάταση.
-Έκανες πράγματα, ιδιαίτερα στην αρχή της πορείας σου, που να μην σε εξέφραζαν και να πιεζόσουν γι’ αυτά;
-Δεν μετανιώνω για τίποτα. Ίσως, όμως, να μην υπήρχε η σωστή αισθητική για κάποια από αυτά. Είτε σε ό,τι αφορά τηλεοπτικές εκπομπές είτε σε εμφανίσεις μου. Ωστόσο, στην πορεία μου, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Έχω προσπαθήσει πολύ για να φτάσω σε ένα καλό σημείο στην καριέρα μου. Αγωνίστηκα, ήμουν πειθαρχημένη, θυσίασα πολύ από τον ελεύθερό μου χρόνο.
-Σοκαρίστηκαν ποτέ οι γονείς σου με τη δημόσια σέξι εικόνα σου;
-Όχι. Καταλαβαίνουν ότι είναι η δουλειά μου και καμαρώνουν για μένα.
-Ποιο είναι το ωραιότερο κομπλιμέντο που σου ‘χουν κάνει;
-Καμιά φορά μου λένε πως φαίνομαι πιο ωραία από κοντά, παρά όταν με βλέπουν στην τηλεόραση.
-Όταν κοιτάς το πρόσωπό σου στον καθρέφτη τι αντικρίζεις;
-Άλλες φορές ένα χαρούμενο πρόσωπο, άλλες ένα λυπημένο, ανάλογα με την ψυχολογία που έχω. Ζω και απολαμβάνω, ωστόσο, την κάθε στιγμή και προσπαθώ να την κάνω όσο πιο δημιουργική γίνεται. Μου αρέσει που η δουλειά μου έχει ένταση, ταξίδια, έμπνευση, κούραση αλλά και ενέργεια.
-Αισθάνεσαι πως σε αμφισβητούν λιγότερο πια τελευταία;
-Νομίζω πως είμαι σε καλό δρόμο. Αν κάποιος, ωστόσο, επιλέγει να βλέπει μία κατάσταση ίδια, δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό. Εγώ δεν κάνω αυτή τη δουλειά για να αποδείξω κάτι, την κάνω γιατί μ’ αρέσει και επειδή χαίρομαι να βλέπω τον κόσμο να διασκεδάζει με αυτό που του προσφέρω ξεφεύγοντας από την -ούτως ή άλλως- δύσκολη καθημερινότητα του.
-Πιστεύεις ότι έχεις βελτιωθεί φωνητικά;
-Αυτό θα το πουν οι άλλοι για μένα. Σίγουρα, κάνοντας και μαθήματα πιάνου και φωνητικής καθημερινά, νιώθω πολύ πιο σίγουρη για τον εαυτό μου. Από Σεπτέμβρη ετοιμάζω πράγματα που δεν έχετε ξαναδεί από μένα…
-Τι σου αρέσει να παίζεις στο πιάνο;
-Μπαχ, Μπετόβεν… Πέρα από την αναγκαιότητα αυτών των μουσικών για τη μελέτη μου, μου αρέσουν ούτως ή άλλως πολύ αυτές οι μελωδίες. Είναι ένα απίστευτο σύμπαν που, δυστυχώς, άργησα να το μάθω. Η μουσική είναι κάτι απέραντο και κάθε μέρα επιβεβαιώνω στον εαυτό μου πόσο πολύ μου αρέσει αυτός ο κόσμος.
-Πόση σχέση, όμως, μπορεί να έχει το κορίτσι που, δύο ώρες πριν μεταμορφωθεί σε pop-sexy icon, έπαιζε Μπαχ στο πιάνο του;
-Κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του θέλει να μαθαίνει συνεχώς κάτι καινούργιο και να εξελίσσεται. Θεωρώ ότι οι βάσεις είναι ίδιες για όλους. Χαίρομαι που μελετώ νέα πράγματα που ποτέ δεν φανταζόμουν πως θα μου άρεσαν τόσο πολύ! Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις ένα ευρύ φάσμα μουσικής, γιατί αν ασχολείσαι μ’ αυτήν και δεν ξέρεις βασικά πράγματα είναι σα να μην γνωρίζεις την αλφαβήτα.
-Πιστεύεις πως ο χώρος των τραγουδιστών σε έχει αποδεχτεί ή είσαι γι’ αυτούς «μία πολύ ωραία κοπέλα που κάνει show»;
-Δεν με ενοχλεί το να θεωρούν κάποιοι πως είμαι αυτό. Ο καθένας μπορεί να βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική. Έχω, όμως, συνεργαστεί με αρκετούς καταξιωμένους τραγουδιστές και ποτέ δεν είχα πρόβλημα –το αντίθετο. Ο κάθε ένας ας έχει τη δική του γνώμη, ας έχει και αρνητική άποψη για μένα. Δεν περιμένω να αρέσω σε όλους!
-Για επιλογές που έκανες στην προσωπική σου ζωή έχεις μετανιώσει;
-Από μικρή ήμουνα μέσα σε σχέσεις. «Ζούσα» μέσα από αυτές, μέσα απ’ τις χαρές και τις λύπες που προσφέρει κάθε αρχή και κάθε τέλος. Οπότε, όχι, όλα αυτά είναι εμπειρίες και μάλιστα απολύτως υγιείς. Θα μπορούσα να είμαι με έναν άνθρωπο για όλη μου τη ζωή!
-Οι χωρισμοί τι σου έμαθαν;
-Δεν ήταν πολλοί… Αλλά κοιτώ πάντα μπροστά. Κάθε είδους σχέση χρειάζεται υπομονή, συμβιβασμούς, αγάπη. Αν δεν γίνεται, τότε προχωράμε παρακάτω. Από τα είκοσί μου και για αρκετά χρόνια η προσωπική μου ζωή δεν μ’ ένοιαζε, την είχα βάλει ξεκάθαρα σε δεύτερη μοίρα. Γιατί τότε δούλευα πάρα πολύ! Δεν υπήρχε χρόνος. Στην πορεία κάπως ισορρόπησαν αυτοί οι δύο τομείς.
-Μία ανατροπή στην προσωπική σου ζωή μπορεί να επηρεάσει και τη δουλειά σου;
-Έχω μάθει να τα ξεχωρίζω, να βάζω όρια. Ίσως λόγω της κολύμβησης και του πρωταθλητισμού που έκανα από μικρή, κατάλαβα πώς να έχω συνέπεια συνεχώς και το ένα να μην συγχέεται με το άλλο. Αυτοσυγκεντρώνομαι, βάζω στόχους και τίποτα δεν μπορεί να με επηρεάσει αρνητικά!
-Μεγάλη αυτοπειθαρχία…
-Ναι. Μόνο αν κάτι αφορά σε ένα πολύ δικό μου πρόσωπο, μέλος της οικογένειάς μου, σε κάτι πολύ δυσάρεστο, μπορεί να επηρεαστώ. Αλλά, ακόμη κι αυτό, θα διαρκέσει όσο πρέπει, όχι για πάντα. Η ζωή είναι μπροστά μας, προχωράει με ορμή και δεν μας περιμένει…
-Τι πρέπει να διαθέτει κάποιος άντρας για να σε κερδίσει;
-Υπομονή! Κάνω μία δουλειά η οποία απαιτεί πολύ τρέξιμο, επιμονή, υπομονή. Πρέπει να καταλαβαίνει ο άλλος τι κάνεις, γι’ αυτό και καλό ένα να έχετε κοινά ενδιαφέροντα. Αν το ζευγάρι δεν έχει κάτι να πει, να επικοινωνήσει, να κάνει παρέα, να ανταλλάξει εικόνες, δεν μπορεί να συνυπάρξει κιόλας.
-Εξαρτήθηκες ποτέ οικονομικά από άντρα;
-Όχι. Ούτε καν από τον πατέρα μου. Από τα 18 μου έχω το δικό μου πορτοφόλι.
-Γιατί προφυλάσσεις τόσο πολύ την προσωπική σου ζωή;
-Όταν αρχίσεις να μιλάς για τα προσωπικά σου θεωρώ πως δεν έχεις κάτι να πεις για τα επαγγελματικά σου. Και κάνω τόσα πολλά στην επαγγελματική μου ζωή… Αν αρχίσω να μιλάω για τα προσωπικά μου θα είναι σα να αδικώ τον εαυτό μου.
-Ούτε τώρα θα μου πεις αν έχεις χωρίσει ή όχι;
-Όχι, δεν θα σου απαντήσω σ’ αυτό!
Δημοσίευση στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" (ένθετο "Thema People"), τον Αύγουστο του 2016.