19.3.16

ΧΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο ΕΣΤΕΜΜΕΝΟΣ




Είναι 25 χρόνων και πριν από λίγες μέρες ανακηρύχθηκε ως ο ωραιότερος άνδρας της Κύπρου σε ένα αμφιβόλου ποιότητας τηλεοπτικό show.

Ο Χάρης Ιωάννου έκανε πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια του show «MrCyprus 2015-Ανδρικά καλλιστεία» που προβαλλόταν από το κυπριακό κανάλι Sigma -σημειώνοντας, ομολογουμένως, πολύ χαμηλά νούμερα τηλεθέασης σε σχέση με τoαντίστοιχο, των γυναικείων καλλιστείων, που μεταδιδόταν από το Mega Κύπρου - προκειμένου να στεφθεί τελικά ως «ο ωραιότερος άνδρας της Κύπρου». Οι δοκιμασίες, άλλωστε, που διεκπεραίωσε με επιτυχία ήταν πολλές και πολυποίκιλες: έκανε καταδύσεις, crossfit, μέσα σε ενάμιση λεπτό αντικατέστησε μία φόρμα που φορούσε με ένα κοστούμι, έτρεξε μέσα σε χωράφια, έκανε κανό μέσα σε λίμνη, άλλαξε λάστιχο σε αυτοκίνητο, τραγούδησε, χόρεψε, υποδύθηκε ως κομμάτι θεατρικού ρόλου κάποιον ήρωα από την ταινία «κορίτσια για φίλημα», μέχρι και μία κατσίκα αναγκάστηκε να αρμέξει. «Το να αρμέγεις σε τί θα βοηθούσε την καριέρα σου ως μοντέλου;», τον ρωτάω έκπληκτος. «Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό μας έλεγε η παραγωγή, αυτό κάναμε. Ό,τι μου έλεγαν το έκανα! Δεν πιστεύω πάντως πως σκόπευαν κάπου συγκεκριμένα ως προς την καριέρα μας στο modeling αυτές οι δοκιμασίες, αλλά νομίζω πως γίνονταν περισσότερο για το show, ώστε να υπάρξει τηλεθέαση. Κοίτα, τα αγαπημένα μας πρόσωπα πάντοτε μας στήριζαν σ’ όλα αυτά αλλά πολλές φορές ο κόσμος μας περιγελούσε βλέποντας εκείνα που κάναμε, ίσως και να εκνευριζόταν. Κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι πιο οργανωμένα, ώστε να έβγαινε και κάτι καλύτερο προς τα έξω. Παρόλα αυτά θα λάμβανα ξανά μέρος στο show γιατί γνώρισα πολύ κόσμο, έγινα αναγνωρίσιμος, δέχτηκα καλές επαγγελματικές προτάσεις τις οποίες εξετάζω σήμερα προσεκτικά με τη βοήθεια των ανθρώπων που έχω δίπλα μου και εμπιστεύομαι. Ωστόσο, θέλω να κρατάω χαμηλούς τόνους, όλα θα γίνουν στο σωστό timing», λέει. «Και τη φωτογραφία σου μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στην οποία φαίνεται να ποζάρεις γυμνός, γιατί την ανέβασες στα social media; Δεν το έκανες για να προκαλέσεις;», συνεχίζω. «Όχι!», μου απαντά. «Θεώρησα πως θα ήταν μια καλή ιδέα. Εξάλλου, δεν ποζάρω εντελώς γυμνός, δεν φαίνεται κάτι. Ήταν κάτι γλυκό, αστείο και καθόλου προκλητικό. Αλλά, έτσι κι αλλιώς, δεν θα έλεγα “όχι” σε μία γυμνή φωτογράφιση στο μέλλον αν αυτή πληρούσε τα κριτήρια που θα έθετα ο ίδιος ή το πρακτορείο μου. Γιατί και αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου!».
Ο λόγος πάντως που πιστεύει πως κέρδισε τελικά το πολυπόθητο ανδρικό «στέμμα» δεν ήταν μόνο το γεγονός πως πληρούσε όλα τα υποκειμενικά κριτήρια για την εξωτερική του εμφάνιση αλλά και ό,τι αφορούσε στον χαρακτήρα του: ήταν πάντοτε συνεργάσιμος με την παραγωγή και τους άλλους «ωραίους» ανταγωνιστές του, δεν μπλεκόταν σε ίντριγκες, δεν τσακωνόταν ποτέ, δεν είχε ιδιοτροπίες. «Τότε ποιο είναι το μεγαλύτερό σου ελάττωμα;», τον ρωτώ σαν σε διαδικασία αυτοκριτικής. Δεν το σκέφτεται πολύ. «Κανένας δεν είναι τέλειος! Θα σου πω ένα: το γεγονός πως όταν πεινάω γκρινιάζω. Αυτό πιστεύω πως είναι ένα μεγάλο μου ελάττωμα!»

Οι ωραίοι (θέλουν να) έχουν και μυαλό
Όπως συμβαίνει με κάθε είδους καλλιστεία -ανδρικά ή γυναικεία- που σέβονται τον εαυτό τους και τις κλασικές διαδικασίες ανάδειξης των ομορφότερων, οι οποίοι πρέπει να διακρίνονται και για την ευφυΐα τους, έτσι και το show για τον Mr.Cyprus δεν απέφυγε την ενότητα ερωτήσεων και απαντήσεων μεταξύ κριτών και συμμετεχόντων. Ωστόσο, ο Χάρης παραδέχεται πως μετάνιωσε για την απάντηση που έδωσε στην ερώτηση των κριτών «με τι έκλαψες περισσότερο στη ζωή σου;». «Όταν μου έκαναν αυτή την ερώτηση είχα απαντήσει “η γάτα μου σκοτώθηκε όταν ήμουν μικρός”», μου λέει έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα σκέψης. «Ενώ τι θα ήθελες να απαντήσεις;», τον ρωτώ. «Το ίδιο θα έλεγα! Απλώς είχα ξεχάσει το όνομα της γάτας μου και δεν ήθελα να αναφέρω ένα όνομα για το οποίο δεν θα ήμουν βέβαιος πως ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Το επιβεβαίωσα αργότερα όταν ρώτησα τους γονείς μου. Η γάτα μου λεγόταν Ίρμα!».
Του επισημαίνω επίσης τον άγραφο εκείνο κανόνα που λέει πως οι ωραίοι δεν είναι απαραίτητα και έξυπνοι. Διαφωνεί. «Είναι θέμα χαρακτήρα! Η ευφυΐα δεν έχει να κάνει με την εμφάνιση. Ελπίζω πάντως να συνδυάζω την ωραία παρουσία με το μυαλό. Ο καθένας μας, εξάλλου, είναι μοναδικός. Για παράδειγμα, δεν ήμουν μόνο εγώ ο ωραίος του σχολείου, υπήρχαν και άλλοι που ήταν εξίσου ωραίοι. Όλα είναι θέμα γούστου!», μου απαντά.

Άντρας που δεν είναι έτοιμος για όλα
Από τη μέρα που κέρδισε την πρώτη θέση στο show καλλιστείων, η ζωή του Χάρη Ιωάννου άλλαξε πολύ. Αν και, όπως ισχυρίζεται, αυτό που τον ένοιαζε ήταν «μόνο η εμπειρία, όχι η νίκη», όσο κλισέ κι αν ακουγόταν αυτό στ’ αφτιά μου. «Καθημερινά πλέον έχω πολλές υποχρεώσεις. Είμαι συνέχεια σε ραντεβού για δουλειές, φωτογραφήσεις, διαφημίσεις, παρουσιάσεις, πηγαίνω σε casting, ενώ ξεκίνησα να συνεργάζομαι και με το πρακτορείο X-Ray που πιστεύω πως θα μου ανοίξει νέους δρόμους στην ελληνική και διεθνή αγορά. Αν καταφέρω μάλιστα να διακριθώ και στα παγκόσμια αντρικά καλλιστεία Manhunt International που θα γίνουν τον Μάιο στην Κίνα, τότε θεωρώ πως οι επαγγελματικές μου ευκαιρίες θα πολλαπλασιαστούν. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά έχουν και τα μειονεκτήματά τους: δεν προλαβαίνω να πηγαίνω κάθε μέρα στο γυμναστήριό μου, αν και είμαι ευχαριστημένος με τα 74 μου κιλά έχοντας ύψος 1.84! Πιστεύω, ωστόσο, πως σιγά σιγά όλα θα μπουν ξανά στους κανονικούς τους ρυθμούς».
Ακούγεται αρκετά φιλόδοξος. Αλλά, ισχυρίζεται, πως κάνει τα όνειρα που δικαιούται εφόσον κατάφερε να διακριθεί, κερδίζοντας την πρώτη θέση, σε έναshow στο οποίο είχαν δηλώσει συμμετοχή αρχικά άλλοι 50 περίπου άνδρες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Του επισημαίνω την αμφισβητούμενη ποιότητα του show και λέει πως ο στόχος του ήταν να διακριθεί σ’ αυτό, όχι να το κρίνει ούτε να γίνει ο ίδιος η παραγωγή που επέλεγε τις δοκιμασίες. Άλλωστε, το modeling μπήκε τυχαία στη ζωή του -μέσα από την παρότρυνση ενός φίλου του- δεν ήταν ποτέ μέσα στα σχέδιά του αφού σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Μάντσεστερ, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί και με το personal training – δεν είναι τυχαίο που η μητέρα του εργάζεται επαγγελματικά ως γυμνάστρια «κάτι που με επηρέασε από παιδί, στο να αγαπήσω πολύ νωρίς τη γυμναστική», όπως μου λέει.
Δεν είναι πάντως διατεθειμένος «για όλα» προκειμένου να κερδίσει μία αξιοζήλευτη θέση στο διεθνές modeling. Και σ’ αυτό είναι απόλυτος. «Είμαι από τους τυχερούς που δεν δέχτηκαν ανήθικες προτάσεις μέχρι σήμερα!», μου λέει. «Ακόμη και αν μου συμβεί κάτι τέτοιο όμως, έχω τον τρόπο να το αντιμετωπίσω. Όταν τυχαίνει να με φλερτάρουν, για παράδειγμα, άνδρες, αισθάνομαι αρκετά αμήχανα. Κομπλάρω. Όλα, όμως, εξαρτώνται από τον τρόπο προσέγγισης και την ευγένεια που έχει ο άλλος –είτε είναι άντρας είτε γυναίκα. Εξάλλου, οι aggressive τύποι δεν ήταν ποτέ του γούστου μου».
Η σχέση του με τις γυναίκες δεν άλλαξε πάντως μετά τη νίκη του στα ανδρικά καλλιστεία, αφού θεωρεί τον εαυτό του χορτασμένο και στο θέμα του sex και στις «κατακτήσεις». Και παραδέχεται πως είναι πιο εύκολο πια για τις γυναίκες να τον προσεγγίσουν οι ίδιες και να κάνουν εκείνες το πρώτο βήμα, λόγω της αναγνωρισιμότητας που έχει πλέον αποκτήσει. «Έχω κάνει μία σχέση δύο χρόνων στη ζωή μου και κάποια one night stands. Τώρα είμαι μόνος», μου λέει ενώ σχεδόν σοκάρει με την απάντηση του για το πιο περίεργο μέρος στο οποίο έχει κάνει sex: «Μέσα σε ένα αεροπλάνο! Δεν ήταν ακριβώς sex, ήταν μέρος του παιχνιδιού. Όχι στις τουαλέτες. Στα πίσω καθίσματα, στην τελευταία σειρά»

Δημοσίευση στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" (ένθετο "Thema People") τον Φεβρουάριο του 2016. http://www.protothema.gr/Stories/article/557194/o-mr-cyprus-etoimos-gia-ola/. Φωτό: Μιχάλης Ηγουμενίδης, Γιώργος Κασαπίδης.