5.9.09

ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΕΡΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ.

«Το πιο ανεκτίμητο στη ζωή μου- όσο κοινότυπο κι αν ακουστεί- είναι ο γιος μου ο Πέτρος. Τον λατρεύω γιατί έχει χιούμορ και είναι κυνικός. Περισσότερο κυνικός από εμένα. Επίσης μαλώνουμε πολύ συχνά και αυτό μου αρέσει, είναι ζωντανός- πάρα πολύ ξύπνιος».
Μανίνα Ζουμπουλάκη- συγγραφέας, δημοσιογράφος.

«Οι άνθρωποί μου. Η μητέρα μου, οι φίλοι μου, ο σκύλος μου ο Μπόμπος που είναι υπέροχος, πανέμορφος και θέλει συνέχεια παιχνίδια και βόλτες. Επίσης, η μουσική είναι κάτι ιδιαίτερα πολύτιμο στη ζωή μου. Ξέρεις, όμως, τελικά το πιο ανεκτίμητό μου είναι η αυτονομία μου. Αυτό ήταν κάτι που πάντα επεδίωκα, κάτι που πάντοτε ήθελα να έχω- με αυτό να πορεύομαι. Και είμαι υπερήφανη που τα έχω καταφέρει στη ζωή- τουλάχιστον γι αυτήν, για την κατάκτησή της».
Μυρτώ Κοντοβά- στιχουργός, συγγραφέας, δημοσιογράφος.

«Καλό είναι να μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Όλα ― σχεδόν όλα ― διορθώνονται: λίγα είναι τα σημαντικά στη ζωή μας. Ακόμα λιγότερα είναι τα ανεκτίμητα: η υγεία μας, η αξιοπρέπειά μας. Δυσκολεύομαι να βρω κάτι ακόμη. Οι άνθρωποι που αποδίδουν βαρύτητα σε περισσότερα, δεν έχουν ζήσει αρκετά ώστε να κατανοήσουν και να αποδεχθούν την ασημαντότητα των γεγονότων».Σώτη Τριανταφύλλου- συγγραφέας.

«Κοίτα. Κανείς δεν μπορεί να σώσει κανέναν- κι αν δεν θέλει ο ίδιος ο άνθρωπος να σωθεί, ξέχνα το. Μπορεί, όμως, να προσφέρει αγάπη στον διπλανό του, μπορεί να προσφέρει ελπίδα, θαλπωρή, ψωμί…Και να θυμηθώ πάλι το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”, δηλαδή πολιτισμό, σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμό στον οποιονδήποτε πολίτη, σε οποιονδήποτε άνθρωπο- γιατί όλοι είμαστε ίσοι. Όταν μιλάω γι αυτά τα τελευταία χρόνια ακούγομαι γραφικός, καθώς βλέπω γύρω μου ότι μόνο η μαλακία, η ημιμάθεια και η τηλεόραση έχουν δίκαιο. Πιστεύω πως είμαι αυτό που επιλέγω, είμαι οι επιλογές μου, είμαι οι πράξεις μου. Αυτό κι αν είναι ανεκτίμητο! Δεν ξέρω, σου λέω αυτά που αισθάνομαι. Δεν μπορεί ο ήλιος να προσφέρει τόσο φως και εμείς να θέλουμε να μένουμε κάτω από το χώμα- το έκανα τόσα χρόνια…Ας κλείσω τώρα τα μάτια λίγο να σκεφτώ. Πως πίσω από αυτό που είμαι, πίσω από την καρδιά, υπάρχει η ψυχή μου. Ας κάνω μία προσπάθεια να δω αν την ακούω. Αν αυτή με ακούει…»
Κωνσταντίνος Βήτα- μουσικός, ποιητής.
Δημοσίευση στον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου, ένθετο "Υστερόγραφο", τον Δεκέμβριο του 2008.