20.1.13

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΦΑΚΗΣ: "Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΘΕΙ ΤΟ 2016"

-Τι προβλέπετε για την Κύπρο, μετά τις νέες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις;
-Η Κύπρος είναι-μοιραία-συνακόλουθη της Ελλάδας. Η κρίση ξεκίνησε το 2010-ακόμη και αν δεν ήταν ακόμη τότε ορατή για κάποιους-και θα διαρκέσει, στην υπόγεια διαδρομή της, μέχρι το τέλος του 2013, ενώ από το Φθινόπωρο του 2011 μέχρι το Φθινόπωρο του 2013 εντοπίζεται ο πυρήνας αυτής της δυσκολίας. Το 2013 θα είναι ο πάτος, ο πυθμένας αυτής της κρίσης-κυρίως για την Ελλάδα-με πολύ πιο έντονο το πρώτο εξάμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου, από πλευράς φυσικής, συμπιέζεται ο χρόνος-κάτι, όμως, που δεν θα φαίνεται στα μάτια μας. Αυτή, λοιπόν, η συμπίεση θα προκαλέσει ραγδαία γεγονότα και αλλαγές-περισσότερο δυσάρεστες και μεταρρυθμιστικές και λιγότερο ευχάριστες και διασκεδαστικές. Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι άμυνα και ψυχραιμία, όχι πανικός. Όλο αυτό, να ξέρεις, δεν είναι τυχαίο: Ξεκινάει από μία άτυπη «δικτατορία του κεφαλαίου» και από το «τέταρτο Ράιχ», αφού οι Γερμανοί επέστρεψαν για να ελέγξουν και να κατακτήσουν τον κόσμο διά μέσου του χαρτονομίσματος και όχι του τανκ.
-Η Κύπρος θα είναι σε καλύτερη μοίρα από αυτό που ζει και θα ζήσει στο προσεχές μέλλον η Ελλάδα;
-Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το εξής: Το 2013 και το 2014 θα γίνει ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα στη Μέση Ανατολή. Το επόμενο χρονικό διάστημα ο Άσαντ θα έχει πέσει και βλέπω ότι θα γίνει ένα μεγάλο μπραφ στη Μέση Ανατολή, μέσω του οποίου οι Τούρκοι θα επιτεθούν στο Ιράν-και όχι οι Εβραίοι ή οι Ισραηλινοί. Να είσαι επίσης βέβαιος ότι θα γίνει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ιράν για το Κουρδιστάν, θα γίνουν πολλές αναμοχλεύσεις και αλλαγές. Και όλο αυτό το «μακελειό» θα χρειαστεί χρόνια για να ξεπεραστεί εντελώς. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι η δεκαετία του 2010 θα είναι από χέρι διαταραγμένη-και εδώ θα πρέπει κανείς ατομικά να προτάξει την ψυχραιμία του, ακόμη και αν χάσει τα πάντα.
-Αυτό πως θα λειτουργήσει για την Κύπρο, αφού όλα αυτά θα γίνονται στην περιοχή μας;
-Και ως μία περίεργη «σανίδα σωτηρίας», αλλά και ως «βαβούρα». Δεν θα είναι κάτι εύκολο όλο αυτό για την Κύπρο. Ωστόσο, αυτό το οποίο θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, είναι ότι ο άξονας Ανατολή-Δύση δεν θα υπάρχει πια, θα έχουμε μόνο τον άξονα Βορρά-Νότου. Εκεί θα βρίσκεται η αντίθεση. Και σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το νησί αυτό θα «χρησιμοποιηθεί» τόσο από το Νότο όσο και από το Βορρά, αφού είναι ούτως ή άλλως πολυχασμένο-από την περίοδο ακόμη των Σταυροφοριών. Και αυτό προβλέπω πως θα συνεχιστεί. Γιατί η Κύπρος είναι το σταυροδρόμι, είναι η «Ελβετία» της Μεσογείου και του Νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης-αυτή είναι η μοίρα της. Επομένως, η «ανήσυχη» Μέση Ανατολή θα επηρεάσει την Κύπρο, αλλά θα της δώσει και το πλεονέκτημα ότι εκεί θα μπορέσει κάποιος να περιφρουρηθεί. Επομένως, μπαίνει μεν στο Μνημόνιο η Κύπρος, αλλά θα είναι σε λιγότερο δύσκολη μοίρα απ ότι η Ελλάδα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν ακολουθεί μία δύσκολη εποχή. Κι αν η Ελλάδα είναι υδροχόος, η Κύπρος είναι λέων, και επειδή ο Κρόνος είναι στον σκορπιό, θα την αναγκάσει να αναδομηθεί στη βάση της, να βάλει καινούργιους κανόνες στην εσωτερική της οικονομία και στις συναλλαγές. Θα μπει φρένο στον ξιπασμό και στην πανδαισία. Άλλωστε, ζούμε την εποχή του survive, όχι του glam-συνεπώς, πολλές παλιές συνήθειες των Κυπρίων θα πεθάνουν οριστικά.
-Βλέπετε να υπάρχει πιθανότητα επανένωσης της Κύπρου;
-Όχι, δεν θα επανενωθεί η Κύπρος-τουλάχιστον μέσα στα επόμενα χρόνια-με τη μορφή που υπήρχε πριν από το 1974, αλλά ίσως μόνο ως ομοσπονδία-οποιασδήποτε μορφής. Και αυτό, όμως, προβλέπω ότι θα αργήσει ακόμη να γίνει. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει η Κύπρος αυθεντική ελληνόφωνη και να εκδιωχθεί ο Τουρκικός πληθυσμός από το βόρειο κομμάτι-σίγουρα για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν δεν φτάσουμε στο 2020 δεν παγιώνεται ο νέος χάρτης της υδρογείου, όπου θα δούμε να ενισχύονται οι νέες επιρροές.  
-Τι προβλέπετε για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο στην Κύπρο;
-Το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει στην Κύπρο. Και η στροφή θα γίνει προς τα συντηρητικά, προς τα δεξιά. Μετά τον Ιανουάριο-που ο Άρης στον Υδροχόο κάνει μία δύσκολη γωνία-, ο Φεβρουάριος θα είναι ένας αρκετά καλός μήνας-από όλες τις απόψεις. Το δύσκολο πέρασμα θα γίνει τον Απρίλιο και το Μάιο-εκεί θα συμβούν πολλά γεγονότα και θα χρειαστεί ψυχραιμία. Σε γενικές γραμμές, να έχετε στο μυαλό σας ότι το 2013 δεν θα είναι ένα εύκολο έτος, αλλά ένα έτος όπου ο κυρίαρχος του θανάτου θα πάρει πολλούς με το δρεπάνι του-κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αν το 2012 συνέβη ο θάνατος, το 2013 θα έχουμε το μνήμα. Όσοι έφυγαν, «έκλεισαν», τελείωσαν ή θα τελειώσουν άμεσα-με οποιοδήποτε τρόπο-δεν θα ξαναγυρίσουν. Αλλάζουν οι τάσεις και το ομαδικό ασυνείδητο, κάτω από το βάρος αυτής της οικονομικής κρίσης.
-Με όλο αυτό που προβλέπετε να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα στην Μέση Ανατολή, η Τουρκία θα βγει ενισχυμένη;
-Όχι. Δεν θα είναι εύκολος ένας πόλεμος με την Περσία και, το μήλον της έριδος, το Κουρδιστάν, θα παγιωθεί.
-Κάποιοι κάνουν λόγο τελευταία και για επιστροφή της Κωνσταντινούπολης στους Έλληνες, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια…
-(χαμογελάει) Αυτά είναι λιγάκι ρομαντικά και μυθιστορηματικά.
-Η Κύπρος πότε προβλέπετε να εξέλθει της κρίσης;
-Για μία διετία θα έχουμε αλλαγή πλεύσης και τακτικής-θα συμβεί μία μεταμόρφωση, μία μεταρρύθμιση και θα αλλάξουν πολλές νοοτροπίες. Για να στο πω πιο λαϊκά για να το καταλάβεις, αυτό που θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα θα μοιάζει με μία Κύπρο που ήταν καθολική και ξαφνικά να ανακαλύπτει τον Λούθηρο. Θα συμβεί μία μεγάλη εσωτερική στροφή των κατοίκων και προβλέπω ότι η Κύπρος θα αναγεννηθεί πια το 2016.
-Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, τι προβλέπετε για το 2013;
-Το 2013 θέλει κίνηση-ψυχής και σώματος. Δεν θέλει να μείνει κανείς σε αδράνεια κι ούτε να παραμείνει στην κατάσταση του πανικού και της τρέλας. Πρέπει ο καθένας μας να επινοήσει και να αναπτύξει τεχνικές ή τακτικές επιβίωσης με τα μέσα που διαθέτει η θέση του, η αντίληψη του, η παιδεία του και το ένστικτό του. Όποιος δεν αποφασίσει να μπει σ αυτή την κίνηση, θα χάσει. Το ζητούμενο για το 2013 θα είναι η επιβίωση. 
Δημοσίευση στο "Down Town Κύπρου", τον Ιανουάριο του 2013. Η φωτογραφία είναι του Charlie Makkou.