28.7.12

ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΕΣΗΣ: "ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΜΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΠΙΣΤΟΣ"


Βρίσκεται στον Alpha από νωρίς, μελετάει κάποια δελτία ειδήσεων ξένων ειδησεογραφικών καναλιών, διαβάζει όλες τις σαββατιάτικες εφημερίδες της μέρας, μπαίνει στο internet για να ψάξει περισσότερες πληροφορίες, κρατάει σημειώσεις. «Ξυπνάω καθημερινά γύρω στις 7 το πρωί. Συνήθεια είναι», λέει καθισμένος στο γραφείο του. «Είμαι στη δουλειά 29 χρόνια, έχω περάσει τα 10 χρόνια σε εφημερίδες και τα υπόλοιπα στην τηλεόραση- είτε ως τηλεοπτικός ρεπόρτερ, είτε σε εκπομπές, είτε στα δελτία ειδήσεων. Επαγγελματικά οφείλεις να είσαι ενήμερος κάθε μέρα για το τι γίνεται και τι δεν γίνεται- ασχέτως αν έχεις δελτίο ή όχι».
-Ήταν πάντα το όνειρό σας να γίνεται δημοσιογράφος;
-Όχι. Το να μπω στη δημοσιογραφία δεν ήταν η προτεραιότητά μου, τυχαία μπήκα. Σε μία περίοδο αντίστοιχη με αυτή που βιώνουμε τώρα, που δεν υπήρχαν δουλειές για τους νέους- γιατί εγώ με άλλα πράγματα ήθελα να ασχοληθώ, που αφορούσαν κυρίως στον αθλητισμό-, βρέθηκα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Βραδινή, δίνοντάς μου οι άνθρωποι εκεί μια ευκαιρία, σε μια εποχή που θεωρούμουν «φτηνό εργατικό δυναμικό». Τελικά αγάπησα πολύ αυτή τη δουλειά. Μπήκα πειραματιζόμενος και τώρα δεν μπορώ να κάνω- και δεν ξέρω πια- τίποτε άλλο.
-Συνεχίζεται να έχετε το ίδιο πάθος για αυτή τη δουλειά;
-Σε μια ερωτική σχέση, το πάθος μετεξελίσσεται. Το πάθος της πρώτης γνωριμίας δεν έχει καμία σχέση με το πάθος και τον έρωτα, αν η σχέση έχει περάσει από 40 κύματα και έχει προχωρήσει σε βάθος. Το πάθος μετατρέπεται σε αγάπη. Έτσι γίνεται και με το επάγγελμα. Δεν μπορώ να πω ότι έχω το ίδιο πάθος που είχα όταν ξεκινούσα, αλλά έχω τον ίδιο σεβασμό προς τη δουλειά που είχα όταν ήμουν 20 χρονών. Ακολουθώ τις ίδιες αξίες, τις ίδιες αρχές- είμαι άνθρωπος που πολύ δύσκολα κάνω πίσω σ αυτά-, είμαι αγύριστο κεφάλι: Δεν λέω ψέματα, δεν λαδώνομαι, δεν γλείφω και δεν φιλώ την εξουσία.
-Υπό τις σημερινές συνθήκες, σας φοβίζει μήπως γίνεται άνεργος ή «φθηνά εργατικά χέρια» ξαφνικά;
-Δεν με τρομάζει το να γίνω «φθηνά εργατικά χέρια», γιατί ποτέ δεν ήμουν παραδόπιστος. Το αντίθετο. Στα χρόνια της τηλεοπτικής και δημοσιογραφικής ευμάρειας, τότε που έπεφταν οι δουλειές με το τσουβάλι- όπως και τα λεφτά- εγώ κρατούσα ομπρέλα. Δεν ξέρω να μανατζάρω καλά τον εαυτό μου. Όχι ότι έχω παράπονο, αλλά πολλοί συνάδελφοι της γενιάς μου, εισέπραξαν πολλά περισσότερα. Ωστόσο, εμένα δεν με τρομάζει η δουλειά και στη δημοσιογραφία έχω κάνει τα πάντα. Θα μπορούσα να γυρίσω άνετα και στο ρεπορτάζ- το οποίο κάνω πολύ καλύτερα από το να παρουσιάσω ειδήσεις και θεωρώ ότι είμαι πολύ πιο ικανός σ αυτό. Γιατί ο κόσμος μπορεί να με ξέρει από εκπομπές, από δελτία, αλλά ίσως να έχει ξεχάσει ότι εγώ ήμουνα μια ζωή στο δρόμο, κάνοντας ελεύθερο ρεπορτάζ. Τα λιγότερα χρήματα, λοιπόν, δεν με τρομάζουν, αλλά η ανεργία- που, και πάλι, δεν θα με ενδιέφερε να δεν είχα οικογένεια-, η οποία δεν έχει να κάνει με την ικανότητά σου, αλλά με αυτό στο οποίο οδηγείσαι αναγκαστικά όταν δεν υπάρχει δουλειά. 
-Πολλά ακούγονται τους τελευταίες μήνες για το μέλλον του Alpha. Σας ανησυχούν;
-Για όλους τους Ομίλους ακούγονται πολλά. Αν πιστέψουμε τα όσα ακούγονται, τότε σημαίνει ότι αύριο το πρωί είναι κλειστά όλα τα μαγαζιά και δεν δουλεύει κανείς έλληνας δημοσιογράφος. Όντως ακούγονται κάποια πράγματα, αλλά εμείς αναμένουμε. Προς το παρόν, πληρωνόμαστε κανονικότατα.
-Ωστόσο συμφωνείτε με ενδεχόμενες συγχωνεύσεις καναλιών και συρρίκνωση της τηλεοπτικής αγοράς, λόγω των οικονομικών συνθηκών;
-Όχι βέβαια! Ξέρετε, η ενημέρωση δεν είναι παντοπωλείο, δεν είναι μπακάλικο. Αν θέλουν να κάνουν την ενημέρωση μπακάλικο, μπορούν να το κάνουν γιατί έχουν την ισχύ και τα λεφτά, αλλά θα βρουν πολλούς ανθρώπους απένάντί τους.
-Εσείς έχετε λύσει, μετά από 29 χρόνια δουλειάς, το βιοποριστικό σας θέμα;
-Κανείς μισθωτός στην Ελλάδα δεν λύνει ποτέ το βιοποριστικό του. Μετά από πολλά χρόνια ανέχειας και στριμώγματος την τελευταία δεκαετία, είναι γεγονός ότι εγώ και η οικογένειά μου ζούμε άνετα- με ό,τι μπορεί να σημαίνει «άνετα» για έναν μισθωτό. Άνετα σημαίνει ότι τέλος του μήνα δεν δανειζόμαστε λεφτά για να ζήσουμε, άνετα σημαίνει ότι σχεδόν ό,τι λογικό επιθυμούμε μπορούμε να το αγοράσουμε και μέχρι πρότινος μας περίσσευαν και λίγα ευρώ κάθε μήνα τα οποία πια δεν περισσεύουν αφού προνόησε η κυβέρνησε να τα βάλει στα δικά της ταμεία. Εγώ δεν έγινα ποτέ επιχειρηματίας- δημοσιογράφος, δεν άνηκα ποτέ στους συνάδελφους που έκαναν το όνομά τους ανώνυμη εταιρεία, δεν ανήκω σε εκείνους τους δημοσιογράφους που έκαναν τα ακίνητά τους real estate εταιρεία και δεν ανήκω επίσης στους εκλεκτούς συναδέλφους που έφτιαχναν τη μία off shore μετά την άλλη. Ανήκω και εγώ στο 38% των ηλίθιων Ελλήνων που φορολογούνται και δηλώνουν τα πάντα.
-Θα πληρώσετε το φόρο ακινήτου στο λογαριασμό της ΔΕΗ
-Βεβαίως και θα τον πληρώσω. Συνήθισα πια στην ασέλγεια. Σε μεγάλη ηλικία γνώρισα το βιασμό από πλευράς των πολιτικών, έχω προσφύγει στη δικαιοσύνη και περιμένω να δικαιωθώ. Οι δικηγόροι μου με έχουν συμβουλεύσει να πληρώνω κανονικά μέχρι να βγει μία τελεσίδικη απόφαση. Θεωρώ αντισυνταγματικό το χαράτσι, όπως θεωρώ παράνομη και αντισυνταγματική την έκτακτη εισφορά. Δεν μασάω την καραμέλα «θα καταρρεύσουμε, θα βγούμε από το ευρώ». Ε, ας βγούμε! Τι μας απειλείτε; Ο λαός πληρώνει την ανικανότητα των προηγούμενων και την αστοχία και ανικανότητα των παρόντων. Ας μιλάμε ανοιχτά!
-Θα σας ενδιέφερε να παρουσιάστε καθημερινό βραδινό δελτίο ειδήσεων;
-Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ να ήμουν ιδιοκτήτης ενός καναλιού και να έκανα αυτά που έχω στο κεφάλι μου (γελάει). Δεν έχει σημασία τι μπορείς να βλέπεις και να ονειρεύεσαι όταν πέφτεις για ύπνο. Εν πάση περιπτώσει, καθημερινό δελτίο δεν θα με ενδιέφερε να κάνω, αλλά ποτέ μην λες ποτέ. Επίσης δεν θα με ενδιέφερε ποτέ να κάνω δελτίο αλλά το κάνω- και το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Είμαι επαγγελματίας. Χτυπάω ξύλο και λέω «μια χαρά είμαστε», γιατί υπάρχει μία δουλειά που σου δίνει την δυνατότητα να επιβιώσεις.
-Συνεχίζει να προηγείται η οικογενειακή σας ζωή, σε σχέση με την επαγγελματική;
-Σαφέστατα. Να σας πω ότι τη χρυσή δεκαετία που έπεφταν τα λεφτά και οι θέσεις, εγώ έμεινα πιστός σε ένα σαββατοκύριακο. Εσείς τι λέτε; Ότι δεν μου πρότειναν τα κανάλια να κάνω καθημερινό ή δελτία ειδήσεων με διπλάσιες αποδοχές από ό,τι έπαιρνα; Και μπορεί να είχα και καλύτερη σταδιοδρομία και καλύτερα χρήματα. Δεν με ενδιαφέρει! Εγώ θέλω να πηγαίνω την κόρη μου στις αθλητικές της δραστηριότητες! Έχω κάποιες συγκεκριμένες αρχές. Επίσης, δεν θα μπορούσα ποτέ εγώ, που ασκώ κριτική στην εξουσία, να βγάλω 200 χιλιάδες ευρώ από μία διαφήμιση που θα έκαναν- και μου πρότειναν να κάνω.
-Είστε αυστηρός με τα παιδιά σας; Θέλετε να τους παρέχετε όλα όσα σας ζητούν;
-Προσπαθώ να είμαι αυστηρός και προσπαθώ να τους λέω κάποιες στιγμές «ξέρεις, δεν έχω λεφτά», για να καταλάβουν ότι τα λεφτά δεν είναι σε ένα δέντρο που βγαίνει στον κήπο μας και πως δεν μπορεί να γίνεται ό,τι θελήσουν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα παιδιά ξέρουν να κάνουν τους γονείς τους ό,τι θέλουν. Από εκεί και πέρα, έχω δύο παιδιά που είναι πειθαρχημένα- όχι από φόβο αλλά από σεβασμό-, κάτι που σημαίνει ότι κάτι καλό κάνουμε.
-Τρίτο παιδί θα θέλατε να κάνετε;
-Η γυναίκα μου ναι, εγώ όχι. Ό,τι είχα να προσφέρω στην ελληνική κοινωνία το προσέφερα: Δύο παιδιά που γεννήθηκαν και είναι χρεωμένα. Δεν χρειάζεται και τρίτο. 
Δημοσίευση στο περιοδικό "People", τον Δεκέμβριο του 2011.