31.8.14

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΠΑΛΙΑΡΑΣ - ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΑΚΑΡΗΣ - ΖΩΗΣ ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΣ: BOYS AT THE BEACH



Στον Στέλιο αρέσουν πολύ τα παγωτά με γεύση τσουρέκι, γιατί του θυμίζουν τα παιδικά του χρόνια στην Ηλιούπολη. Ο Ζώης λατρεύει τη σοκολάτα, ενώ ο Γιάννης προτιμά τα frozen yogurt με γεύση βανίλια. Γενικά, όμως, όπως παραδέχονται στο «thema people», διαφωνούν ελάχιστα ως φίλοι αφού αυτά που τους συνδέουν είναι πολύ περισσότερα και ουσιαστικά: το πάθος τους για τη γυμναστική, η νευρικότητά τους όταν κάτι δεν πάει καλά-έτσι όπως το είχαν προγραμματίσει και οργανώσει-, η αγάπη τους για τις γυναίκες και, κάποιες φορές, η κυκλοθυμία τους. «Έχω πολλά ups and downs, αλλά καταφέρνω πια να το ελέγχω», εξομολογείται ο 24χρονος Στέλιος, ανακάλυψη του Γιάννη Καζανίδη στα 19 του μόλις χρόνια και σήμερα διεθνές μοντέλο με συνεργασίες που ξεκινούν από την Kate Moss και τη Zoe Santana-πρωταγωνίστρια του «Avatar»-για την καμπάνια της Stuart Weitzman, και φτάνουν μέχρι τους Dolce&Gabbana, Cavalli, Lucky Brand, Lacoste, και πολλά άλλα διεθνή brands. «Η δουλειά στο modeling δεν είναι κάτι απλό, όπως ίσως να φαντάζονται κάποιοι. Θυμάμαι ότι την πρώτη φορά που είχα πάει για casting στη Νέα Υόρκη, ήμουν ανάμεσα σε άλλα 500 μοντέλα από όλο τον κόσμο, ο ένας πιο ωραίος απ’ τον άλλον. Εκεί, όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες και στις προτιμήσεις των εταιρειών, ανάλογα με το πώς θέλουν να προβάλουν το προϊόν τους. Μπορεί στην Ελλάδα να θεωρείσαι “θεός”, αλλά στο εξωτερικό είσαι απλά ένας ανάμεσα σε χιλιάδες άλλους πολύ ωραίους άντρες. Η απόρριψη είναι καθημερινό κομμάτι της δουλειάς μας και πρέπει να έχεις γερό στομάχι για να τα καταφέρεις. Το προσπαθώ!», καταλήγει.
«Πιστεύω πως το modeling στην Ελλάδα έχει πια πεθάνει», λέει ο Γιάννης, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς άντρες-μοντέλα στην Ελλάδα, με συνεργασίες που χρονολογούνται από τα 90’s, με όλους τους έλληνες σχεδιαστές. «Κάποτε θυμάμαι πως μπορούσα να ζήσω μόνο από το modeling, κάθε μέρα σχεδόν είχαμε πασαρέλες, φωτογραφήσεις, καταλόγους, διαφημιστικά. Σήμερα αυτό είναι σχεδόν αδύνατο. Γι’ αυτό και όλα τα μοντέλα, ασχολούνται παράλληλα και με άλλα πράγματα για να επιβιώσουν. Εγώ, για παράδειγμα, πέρα από την ηθοποιία που λατρεύω, έχω κάποιες συνεργασίες-συμβόλαια με εταιρείες ρούχων, ενώ συνεργάζομαι και μία επιχείρηση στη Σκιάθο». Το ίδιο κάνει και ο Ζώης, αφού διευθύνει μία αλυσίδα solarium. «Τα πράγματα είναι δύσκολα, γι αυτό και τον τελευταίο καιρό φτιάξαμε, παράλληλα με τις δουλειές μας, ένα ωραίο team, κάνοντας κάποιες εμφανίσεις σε clubs της Ελλάδας και της Κύπρου, παίζοντας μουσική», λέει ο 30χρονος Ζώης. «Ο κόσμος έχει περιορίσει πια τις εξόδους του, αλλά εκείνη τη μία φορά που θα βγει θα θελήσει να τα δώσει όλα και να περάσει καλά. Για μας αυτό είναι και θέμα παρέας. Επειδή εμείς είμαστε φίλοι και περνάμε καταρχήν καλά μεταξύ μας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην συμβεί αυτό και με τον κόσμο», καταλήγει. 
Οι μύθοι του modeling 
Ο Ζώης θυμάται τον Γιάννη από την περίοδο που έμεναν και οι δύο στον Άγιο Δημήτριο, τότε που το 39χρονο σήμερα μοντέλο έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα του «Κρόνου». «Θυμάμαι ότι όλα τα κορίτσια ήταν ερωτευμένα μαζί του!», λέει ο Ζώης γελώντας. «Εκείνη την εποχή πίστευα ότι όλος ο κόσμος ήταν δικός μου, αλλά σήμερα θεωρώ ότι είμαι πιο ολοκληρωμένος ως προσωπικότητα και ως χαρακτήρας. Ωρίμασα. Έχω πια ηρεμήσει-και επαγγελματικά και προσωπικά-αφού θεωρώ τον εαυτό μου χορτασμένο-και από θέμα αναγνωρισιμότητας και από χρήματα και από την αγάπη των γυναικών όλα αυτά τα χρόνια», λέει ο Γιάννης. «Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι, επειδή ασχολούμαστε με τη μόδα, έχουμε τα πάντα στα πόδια μας. Τι λάθος!», συμπληρώνει ο Στέλιος και συνεχίζει: «Αυτό συνέβαινε παλιά, όταν το lifestyle ήταν στα καλύτερά του. Και επειδή έχω συνεργασία με πολλούς επαγγελματίες του χώρου, πολύ διάσημους στο εξωτερικό, παρατηρώ ότι η κρίση είναι παγκόσμια. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: παλαιότερα, για μία επίδειξη μόδας, ένα διάσημο μοντέλο θα μπορούσε να ζητήσει ακόμη και δέκα χιλιάδες ευρώ. Τώρα, για μία μεγάλη επίδειξη στο Παρίσι, το ποσό αυτό δεν ξεπερνά τα χίλια ευρώ. Και σίγουρα δεν γίνονται επιδείξεις κάθε μέρα». Τότε, λοιπόν, μήπως οι εμφανίσεις τους σε clubs είναι και ένας τρόπος βιοπορισμού για εκείνους; «Συμβαίνει και αυτό αλλά σημαντικό ρόλο παίζει η ανανέωση της σχέσης που έχουμε με τον κόσμο. Είναι αναγκαία για μας όλη αυτή η αγάπη», λέει ο Γιάννης. «Τα ακούσματά μας στη μουσική είναι αυτά που αρέσουν στους περισσότερους. Γι’ αυτό και ξέρουμε τι θα ανεβάσει τους ανθρώπους που έρχονται για να μας δουν. Τίποτα δεν κάνουμε τυχαία», συμπληρώνει ο Ζώης. «Κάποιοι, επειδή είναι γνωστό ότι έχω κάνει ορισμένες πολύ καλές συνεργασίες στο εξωτερικό, θεωρούν όταν με συναντούν ότι είμαι απρόσιτος. Αυτό δεν είναι αλήθεια», επισημαίνει ο Στέλιος και συνεχίζει: «Έχω περάσει πολλές δυσκολίες, τίποτα δεν κατάφερα χωρίς κόπο και η αγάπη μου για τον κόσμο είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Αυτό που κυρίως έχεις να αντιμετωπίσεις στο εξωτερικό και είναι ο χειρότερος εχθρός σου, είναι η μοναξιά. Όταν, λοιπόν, έπεφτα ψυχολογικά, μου αρκούσε ένα μήνυμα στο facebook από ένα νέο παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τη μόδα και πιστεύει στην κρίση μου, για να δώσει και σε μένα ώθηση ώστε να πάω παραπέρα».
Και οι τρεις τους, αυτό το Καλοκαίρι, θα βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές και δουλειά-κυρίως στα νησιά που αγαπάει ο καθένας. «Θυμάμαι, όταν είχαμε συναντηθεί με τη Naomi για μία συνεργασία που θα έκανε στην Ελλάδα, μου έλεγε “ζεις στην ωραιότερη χώρα του κόσμου!”. Πέρασε αρκετός καιρός να το συνειδητοποιήσω, αλλά τώρα πια είμαι βέβαιος γι αυτό», λέει ο Γιάννης. «Έχω ταξιδέψει σε πολλές χώρες λόγω των συνεργασιών μου αλλά, όπως λένε και οι ξένοι, το Καλοκαίρι είναι μόνο για την Ελλάδα!», συμπληρώνει ο Στέλιος και καταλήγει χαμογελώντας: «Ακόμη και το αγαπημένο μου παγωτό έχει διαφορετική γεύση όταν το απολαμβάνω καθισμένος στη Μικρή Βενετία της Μυκόνου, κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα και ακούγοντας δίπλα μου ανθρώπους να μιλάνε ελληνικά».  
Δημοσίευση στο "Πρώτο Θέμα", τον Αύγουστο του 2014. Φωτογραφία: Πηνελόπη Μασούρη.