30.8.14

ΣΑΣΑ ΜΠΑΣΤΑ: ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ



Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία της συνέντευξη και φωτογράφηση, η 26χρονη πια Σάσα ζει το όνειρό της ως τραγουδίστρια με την πρώτη της επιτυχία. Επίσης, ξυπνά πρωί, γυμνάζεται, συγυρίζει, μαγειρεύει και δηλώνει «κορίτσι για σπίτι», έχοντας πια βρει τον κατάλληλο για εκείνη σύντροφο που «δεν τον αλλάζω με τίποτα»
Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης χαμογελάει συνεχώς. Είναι -και δείχνει- χαρούμενη, κάποιες στιγμές, όσο ετοιμάζεται, συγκινείται στέλνοντας μηνύματα από το κινητό της, ενώ ταυτόχρονα λέει στη μακιγιέζ «μυστικά για νόστιμα κανελόνια». Με ξαφνιάζει. Το ίδιο έκανε και κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας. Η Σάσα δεν είναι πια το κορίτσι που απαντά σε ό,τι τη ρωτήσεις αυθόρμητα, χωρίς στρογγυλοποιήσεις και δεύτερες σκέψεις. Σήμερα είναι αυστηρή στις εκφράσεις της, δεν θέλει να μιλάει πολύ, προσέχει την κάθε της πρόταση, αποδεικνύοντας ότι πράγματι κάτι άλλαξε σε εκείνη τα τελευταία χρόνια: κυρίως εικόνες, παραστάσεις και άνθρωποι που είναι δίπλα της, κάτι σαν φύλακες άγγελοί της. Είναι χαρακτηριστικό πως τίποτα δεν γίνεται πια -επιλογή τραγουδιών, εμφανίσεις και χειρισμός της δημόσιας εικόνας της- χωρίς τον τελικό λόγο μιας πολύ στενής ομάδας συνεργατών της, η οποία αποτελείται κυρίως από τους δημιουργούς μεγάλων επιτυχιών στο τραγούδι, τους Χριστόδουλο Σιγανό και Valentino (σύντροφό της τα τελευταία χρόνια, μουσικό παραγωγό, dj, στιχουργό και διευθυντή προγράμματος του Sfera 102.2). Συγχρόνως, η Σάσα απολαμβάνει την επιτυχία που γνωρίζει σήμερα στο τραγούδι -που πάντα αγαπούσε- και τις πολύ επιτυχημένες εμφανίσεις της σε όλη την Ελλάδα. Και χαίρεται πολύ, όπως μου αναφέρει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας, γι’ αυτά που έχει καταφέρει! Θέλει να μου μιλήσει καταρχάς για την πιο ευτυχισμένη της επαγγελματικά στιγμή μέχρι τώρα. «Φυσικά ήταν η συνεργασία μου με τον Valentino, έναν άνθρωπο που έχει αφήσει εποχή με τις μαγικές διασκευές του στην Ελλάδα», ξεκινά να λέει. «Ημουν πολύ τυχερή που “άγγιξε” κι εμένα και κάναμε το “Μου ’μαθες έρωτα”. Valentino σημαίνει επιτυχία», συνεχίζει καθώς πίνει μια ακόμη γουλιά από τον φρέσκο χυμό πορτοκάλι που έχει μπροστά της. «Θέλω επίσης, προτού αρχίσουμε τη συνέντευξή μας, να γράψεις τα πολλά “ευχαριστώ” μου, πάνω απ’ όλους, στον Χριστόδουλο Σιγανό που οδηγεί την όλη κατάσταση -ξέρει αυτός-, στον Στέλιο Μαρμαρά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν στα πρώτα μου βήματα». Αγγίζει με τα δάχτυλά της τις άκρες των μαλλιών της, παίζει για λίγο με το καλαμάκι που είναι μέσα στο ποτήρι και με ρωτάει, με την ίδια αθώα χροιά της φωνής της, όπως παλιά: «Λοιπόν; Τι θες να μάθεις για μένα;».
-Τι άλλαξε στη ζωή σου τα τελευταία χρόνια;
-Πολλά! Καταρχάς, όνειρα που είχα κι εγώ ως κορίτσι, τα οποία ήταν αδύνατο και δύσκολο να αγγίξω, τα άγγιξα. Δεν πίστευα ποτέ πως θα έρθει η ώρα που θα κάνω το πρώτο μου σοβαρό επαγγελματικό βήμα και θα δουν τα μάτια μου με συγκίνηση τον κόσμο να τραγουδάει και να χορεύει το τραγούδι μου. Ξέρω ότι για κάποιους άξιους συναδέλφους που έχουν κάνει πάρα πολλές επιτυχίες, μια ακόμα επιτυχία ίσως να ήταν κάτι αναμενόμενο και δεδομένο. Για μένα, όμως, ήταν κάτι πολύ μεγάλο, το πρώτο μου βήμα. Επίσης, αντιμετώπισα τη ζωή μου -σε όλους τους τομείς- με περισσότερη ωριμότητα, ξεκαθαρίζοντας μέσα μου όχι τα «πρέπει» αλλά τα «θέλω» μου. Εκανα στην άκρη τις σκιές και ακολούθησα δρόμους με περισσότερο φως, τους δρόμους που με κάνουν ευτυχισμένη. Αν με ρωτούσες για τα λάθη μου, θα σου απαντούσα πως ναι, έχω κάνει, αλλά και τα λάθη είναι στο πρόγραμμα.
-Δηλαδή; Ποια πιστεύεις ότι ήταν τα λάθη σου μέχρι σήμερα; 
-Θα σου απαντήσω κάπως αλλιώς. Αν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και μ’ έναν μαγικό τρόπο σβήσουμε τα λάθη που έχω κάνει, θα έχουμε την εξής συνέπεια: θα αλλάξει το μέλλον μου, με αποτέλεσμα ίσως να μην μπορούσα ποτέ να καταφέρω να ζήσω αυτή τη χαρά που σου προανέφερα. Για να φτάσουμε σε έναν προορισμό-στόχο, αναγκαστικά πρέπει να ακολουθήσουμε έναν δρόμο. Αν ο δρόμος είναι δύσβατος, δεν με φοβίζει, θα τον ακολουθήσω. Με ενδιαφέρει ο προορισμός. Αν είναι λάθη, λοιπόν, το ότι αρκετά χρόνια πριν έκανα μόντελινγκ, επιδείξεις μόδας και εξώφυλλα, OK... Είναι, όμως, λάθη για τα οποία δεν μετανιώνω.  
-Πώς θα τα χαρακτήριζες; 
-Ηταν απλά στιγμές της ζωής μου, που είχαν κι αυτές τη γοητεία τους. 
-Πώς είναι πια η καθημερινότητά σου;
-Απλή. Τον χειμώνα, λόγω των εμφανίσεών μου, 5 φορές την εβδομάδα, στο «Caramela live», κοιμόμουν πολύ αργά, αλλά απολαμβάνω πλέον το πρωινό ξύπνημα. Ακολουθώ καθημερινά συγκεκριμένη διατροφή, πηγαίνω λίγο πριν από το μεσημέρι στο γυμναστήριο, επιστρέφοντας στο σπίτι κάνω γενική καθαριότητα, γιατί θέλω να είναι όλα στην εντέλεια και στη συνέχεια μαγειρεύω. Η μαγειρική είναι το πάθος μου! Οι φίλοι μου μού λένε πως φτιάχνω εκπληκτικά κανελόνια! Αυτή είναι η σπεσιαλιτέ μου. Α! Και οι λαχανοντολμάδες. (χαμογελάει) Το απόγευμα κοιμάμαι λίγο, πηγαίνω μετά στα μαθήματα φωνητικής με τον Τέρη Σιγανό και μετά ετοιμάζομαι για τη δουλειά. 
-Συνεχίζεις να πηγαίνεις και σε ψυχολόγο, όπως έκανες παλιά;  
-Οχι. Πλέον είμαι ευτυχισμένη, χαμογελάω και πιστεύω ότι ο καλύτερος ψυχολόγος μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Στη δική μου περίπτωση ήταν εύκολη λύση να βγάλω τα βάρη από την πλάτη μου και να τα βάλω στην πλάτη του ψυχολόγου, να έχω μια μόνιμη παράταση της αντιμετώπισης των προβλημάτων μου. Κάποια στιγμή, λοιπόν, βγήκα από την κοσμάρα μου και εύκολα ή δύσκολα, με στεναχώριες ή χωρίς, αντιμετώπισα τα προβλήματά μου ώριμα και με συνέπεια. 
-Ποιες συνήθειές σου άλλαξες από το παρελθόν; 
-Κάνω πράγματα που με γεμίζουν, δεν χάνω χρόνο με ανούσιες καταστάσεις και δεν διαπραγματεύομαι την αξία μου ως άνθρωπος.
-Αισθάνθηκες πως σε είχαν προδώσει παλιά; 
-Πιστεύω πως οι σχέσεις των ανθρώπων, σε όλους τους τομείς, είναι ευάλωτες. Υπάρχουν στιγμές ευτυχίας, στιγμές δυστυχίας, στιγμές πίστης αλλά και προδοσίας. Φυσικά και με έχουν προδώσει... 
-Αν πέσει στα χέρια σου ένα από τα εξώφυλλα περιοδικών που έκανες στο παρελθόν, πώς αντιδράς; 
-Φτου μου, κορμάρα! (γελάει)  
-Ο κόσμος πώς σε αντιμετωπίζει στις εμφανίσεις σου;
-Πάνω απ’ όλα με αγάπη. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι αγαπάω αυτό που κάνω και πως διασκεδάζω κι εγώ την ώρα που εμφανίζομαι μαζί με αυτούς που διασκεδάζουν. Ηταν χαρά μου, να ξέρεις, όταν τραγουδούσα στο «Caramela» και ο κόσμος ακολουθούσε τον παλμό της καρδιάς μου. Θα σου έλεγα μάλιστα ότι στο «Caramela» έκανα την πιο ωραία μου συνεργασία! Πέρασα 8 καταπληκτικούς μήνες σε ένα μαγαζί που ξέρει πραγματικά να σέβεται και να διασκεδάζει τον κόσμο. 
-Κάνοντας την αυτοκριτική σου, θα έλεγες πως είχες ξεφύγει στο παρελθόν - έστω στην αρχή της μεγάλης σου δημοσιότητας; Θα ήταν λογικό, πάντως, να καβαλήσεις το καλάμι, κυρίως λόγω ηλικίας... 
-Ξέφυγα, ναι. Εκανα λάθος παρέες και έπαιρνα λάθος μηνύματα. Καλάμι όμως δεν καβάλησα ποτέ. Ημουν απλά η Σάσα. Κι αν έχω πληγώσει ποτέ κάποιον, θέλω να ξέρει ότι έγινε άθελά μου και ζητάω συγγνώμη. 
-Τα όνειρά σου σήμερα μέχρι πού φτάνουν;  
-Οταν ήμουν 5 χρόνων, το μεγαλύτερό μου όνειρο ήταν να μου πάρει η μαμά μου ένα φόρεμα σαν της παιδικής μου κολλητής. Οταν ήμουν 10, το μεγαλύτερό μου όνειρο ήταν να μου φέρει ο Αγιος Βασίλης στο δέντρο ένα ποδήλατο για να κάνω βόλτα με τις φίλες μου. Στην ηλικία των 26, που είμαι σήμερα, το μεγαλύτερό μου όνειρο είναι να αγαπήσει ο κόσμος αυτό που κάνω. 
-Θυμάμαι πάντως που μου έλεγες παλιά «είμαι κορίτσι για σπίτι» και νόμιζα πως με κορόιδευες. -Οπως σου αποδεικνύω τώρα με τον τρόπο ζωής μου, το εννοούσα. Δεν είναι τυχαίο που έχω να δώσω συνέντευξη τόσα χρόνια, γιατί δεν επιζητώ πια τη μεγάλη έκθεση, ενώ τον αριθμό του κινητού μου τηλεφώνου είναι ζήτημα να τον ξέρουν, εδώ και 3 χρόνια, δέκα άνθρωποι. Θέλω να πιστεύω πως όλες οι κοπέλες είναι κορίτσια για σπίτι, αρκεί να έρθει η στιγμή τους και να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο. 
-Εσύ τον έχεις βρει; (χαμογελάει) 
-Ναι, έχω βρει εκείνον τον άνθρωπο στη ζωή μου που με κάνει ευτυχισμένη και δεν τον αλλάζω με τίποτα! Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο γι’ αυτό. 
-Αν κάποια στιγμή γίνεις μάνα και κάνεις κόρη, θα είσαι πολύ αυστηρή μαζί της, με δεδομένο όσα είδες και έζησες εσύ στο παρελθόν; Οχι, θα την αφήσω να κάνει τις επιλογές της. Κι αν χτυπήσει, θα την αφήσω να χτυπήσει για να μάθει πως πρέπει να προσέχει. Πάντα δίπλα της, διακριτικά...
Δημοσίευση στο "Πρώτο Θέμα", τον Ιούλιο του 2014. Η φωτογραφία είναι της Πηνελόπης Μασούρη.
http://www.protothema.gr/Stories/article/398958/sasa-basta-oliki-epanafora/